Biztonságosabb fészkek várják a hazatérő gólyákat

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. 22 helyszínen tette biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit. A munkák már befejeződtek, hiszen gólyáink folyamatosan érkeznek vissza telelésükből.

Fotó: Molnár László, KNPI

A fehér gólyák elsősorban lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkelnek. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés. Ráadásul az áramellátást is veszélyezteti. A gólyafészek-emelők (másnéven gólyakosarak) ezt a problémát küszöbölik ki. Az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket.

Mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet. Az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt és a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni. Időnként pedig a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell.

„Idén 22 helyszínen kértük az áramszolgáltató beavatkozását. 15 helyen volt szükség új fészekmagasítóra, ezeket az Agrárminisztérium támogatásából vásárolta az Igazgatóság” – ismertette Bakró-Nagy Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának vezetője.

(Kép forrása: nyirka.hu)

A gólyakosár meglehetősen robosztus építmény, hiszen nagy tömegű fészket kell majd megtartania. Egy fészekalapból és az azt tartó állványból áll. Az ára több tízezer forint. Üresen kihelyezve új, biztonságos fészkelőhelyet kínálnak a gólyáknak, illetve a vezetékekre épült fészkeket erre ráemelve megszüntethető a fészekhez köthető áramütéses esetek száma. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. darus emelőkocsival, a felszerelést végző szakembereivel és a gólyakosarak egy részének biztosításával járul hozzá a tevékenységhez.

A beavatkozásokkal érintett települések:

Állampuszta, Akasztó, Bácsalmás Bácsborsód, Balástya, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Fülöpszállás, Gara, Harkakötöny, Harta- Nagykékes, Kisszállás, Mélykút, Nemesnádudvar, Ópusztaszer, Solt, Tázlár, Üllés.

( Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság )

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: