Búbos cinegék is költenek a Nyugat-Mecsekben

Tíz évvel ezelőtt a Nyugat Mecsek Tájvédelmi Körzet egy eldugott szegletében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa búbos cinegéket figyelt meg. A néhány hektáros, telepített lucfenyvesben a madarak jelenléte a rákövetkező tél folyamán állandónak bizonyult.

Búbos cinege (Fotó: Völgyi Sándor, DDNP)

A helyszínen, a következő téli hónapokban sikerült számos megfigyelést végezni a fajjal kapcsolatban, melynek előfordulása a térségben addig meglehetősen ritkának számított.

“A búbos cinegék stabil jelenléte adta az ötletet, hogy kollégánk a fenyvesbe odútelepet létesítsen, azzal a céllal, hogy bizonyítsa a faj költését” – áll a nemzeti park honlapján

Az odútelep sikerrel járt.

A rákövetkező négy évben háromszor is sikerült dokumentálni a búbos cinege költését a mesterséges fészekodúkban, ez által bizonyítva először baranyai költését. A búbos cinege monitoring az erdőben azóta is folyik, változó egyedszámban jelenlétük folyamatosnak mondható.

Így volt ez a legutóbbi tél folyamán is. A kis fenyvesben más cinegék és királykák között rendre feltűnt 2-3 példány, megtöltve az erdőt kedves hangjukkal.

A búbos cinege (Parus cristatus) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: