Kéretlen hírnév: hatalmas kocsisorok a váli Szerelem-szobornál

A Haraszthy Pincészet szőlészetében felállított Szerelem vagy Szeretet szobor a Covid idejére robbanásszerű érdeklődést váltott ki, s a tumultus bosszúságot okozott a helybelieknek. Panaszkodtak a kirándulókra: hova lett a község nyugalma? Mostanra illemhely, parkoló, büfé épült a szobor szomszédságába, a látogatóktól pedig önfegyelmet kérnek a tulajdonosok és a váliak. A feol.hu cikke. 

Fotó: Fiskus Olga, feol.hu

Alekszander Milov ukrán művész fémszobrokat készít, s a tíz méter magas, tizenhat méter széles, Love című alkotását meghívták az USA-ba, a nevadai Burning Man kiállításra. Ez amolyan performanszos, bulis happening, tűzgyújtással, extrém ötletekkel a Red Rock sivatagban. A Love szobrot ugyan visszavitték Odesszába, ám mivel a Haraszthy Pincészet tulajdonosai, a Coelho-házaspár beleszeretett az alkotásba, s meg is vásárolták, elhozták Magyarországra, a saját váli birtokukra.

A jól ismert és mára patinás hírnévre szert tett Haraszthy Pincészetet a ’90-es évek végén alapította az etyeki Öreghegyen a Coelho-házaspár, először csak egy másfél hektáros területen. A férj az argentin származású Carlos Coelho, s a neve ellenére magyar felesége, Ingeborg fejleszteni kívántak, kaptuk meg dióhéjban a pincészethez tartozó Irsay Termesztő Kft. ügyvezetőjétől, a szőlész-borász Kollai Sándortól a história folytatását. Öt esztendeje sikerült Válban megvenniük az egybefüggő és lényegében elhagyott százhektáros szőlőültetvényt, s megkezdték az újratelepítést, a minőségi bor előállítását.

A Love tehát 2017-ben a szőlőbirtokra került, magántulajdonú, bekerítetlen területre, s az amerikai minta nyomán tűzgyújtással, jó hangulatban avatták fel immár kies hazánkban való felállítását. A világhálón híre kelt az újdonságnak, meséli Fiskus Olga váli lakos, profi fotós, háromgyermekes édesanya, aki szintén írt róla a Varázslatos Vál oldalon, s kitette szép képeit. Geszti Péter tavaly a helyszínen forgatta le egyik dalának klipjét, s miután tavasszal-ősszel újra és újra megrendezik Haraszthyék a tűzgyújtásos örömtalálkozójukat, tovább terjedt a híre az óriás szobornak. A szerelem egyébként is hívó szó, a szerelmesek is egyre többen zarándokoltak ide, nem beszélve a szeretetről és családról, ami tovább növelte vonzerejét a beszédes alkotásnak. Nem cinizmus, de a háttal ülő haragos házaspár látványa a válságot átélő pároknak is csöppet vigaszt nyújtott, lám, van ilyen, még szoborban is – viszont a női és férfi testben konkrétan és allegorikusan rejtező gyermekek látványa a hideg szíveket is megolvasztani képesnek bizonyult. Mindenkinek mondott hát valamit a modern monumentális mű, este és éjszaka különösen, mert a gyermekeket fehér fény világítja meg, a váli szőlődombokon meghökkentő látványosságként.

Néhány héttel ezelőtt ekkora autósor állt az útszélen, ám azóta a váli önkormányzat a Haraszty pincészettel egyeztetve megoldásra jutott: elkészült a 150 autó befogadására is alkalmas murvás parkoló, működnek a mosdók és szemeteseket is kihelyeztek
Fotó: Fiskus Olga, feol.hu

Válban örültek az újdonságnak, ám ahogyan nőtt az érdeklődés, gondolkodóba estek. A jó hírüket vitte az alkotás, de a hirtelen megnőtt forgalom nem esett jól. Tumultus, szemetelés, s illemhely híján, ugye… A közeli Petőfi utcában, s a faluvégen a Covid-kitörés után vált szinte tarthatatlanná a helyzet, szinte megrohamozták a települést. Nem volt tilos! A közösségi oldalon számosan hangot adtak a váliak nemtetszésüknek, s Bechtold Tamás polgármester kéréssel fordult a tulajdonosokhoz. A Haraszthy-honlapon próbáltak gátat vetni az érdeklődésnek, kérték, hogy ne látogassák a szobrot a járvány miatt, kihelyeztek lezáró szalagot is, de most komolyan: mit lehet lezárni a teljes szabad ég alatt, a széles határban?

A pincészet gyorsan illemhelyet, parkolót és büfét épített, eleget tettek a polgármester kérésének, számolt be Bechtold Tamás a megoldásról. Hét közben konszolidált a helyzet, a hétvége volt kritikusabb, mostanra csitult a felfordulás az inkriminált helyeken. S ezen felül csupán kérni lehet a járvány miatt kicsit tépett idegzetű természetjáróktól az önfegyelmet. Kulturáltan közlekedjenek és parkoljanak, hogy más is elférjen. Ne szemeteljenek, ne dobálják el a csikkeket, használják az illemhelyet, s viseljenek maszkot! A büfében kapható lezárt borospalackok kinyitása is inkább maradjon otthonra. Ez utóbbi igazán csak szelíd javaslat.

(feol.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: