Megtisztultak a Bakony és a Balaton-felvidék erdei

A Bakony és a Balaton-felvidék erdeinek az illegálisan elhelyezett hulladéktól vagy a gyakorta elszórt, a kirándulások alkalmával hátrahagyott szeméttől való megtisztítása, egész évben folyamatos feladatot jelent a Bakonyerdő Zrt. számára.

Az elmúlt időszakban szemétszedési munkálatok folytak a Bakonyerdő Zrt. több erdészeténél is. A Farkasgyepűi Erdészet munkatársai – mintegy 10 km hosszan, a 83-as számú főút 0 és 10-es kilométerszelvénye között gyűjtötték össze az út mellett elszórt hulladékot. A 3 m3, több mint 15 zsák nagy része vegyes kommunális hulladék, műanyagpalack, csomagoló anyag, üdítősdoboz, nagy valószínűséggel autókból kidobált szemét volt. Kisebb mennyiségben építési törmeléket és autógumit is gyűjtöttek össze a kollégák.

Az összegyűjtött hulladék elszállításban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. volt segítségre.

“Egyre gyakrabban találkozunk civil, lakossági szerveződésekkel, egyesületekkel, akik aktív természetjáróként is szívügyüknek érzik erdeink tisztán tartását. Társaságunk lehetőségeihez mérten támogatja ezen kezdeményezéseket. 50 zsák szemét elszállításában segédkeztek a Farkasgyepűi Erdészet munkatársai a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) szemétszedési akciója során. A döbröntei, bándi, herendi és farkasgyepűi lakosokból álló kilenctagú csapat a Farkasgyepű közelében található kedvelt kirándulóhely a Csurgó-kút megközelítési útvonalát mentesítette a nagyobb esőzések által a völgybe szállított, és most felszínre került hulladéktól a Zöld sáv útvonala mellett” – írja az erdőgazdaság

Az erdei utak mellett elszórt szemét összegyűjtése és elszállítása komoly feladatot jelent az erdészek számára, napjainkban a kirándulóhelyek kiépített tűzrakóiban hátrahagyott, felhalmozott a kirándulások során elszórt szemét jelentősebb mennyiségű.

A szemét mennyiségtől és helyszíntől függetlenül minden esetben környezetkárosító. A műanyagok, a fém- vagy üveghulladékok nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, sokszor veszélyes anyagot juttatva a természetbe, valamint a környéken élő, táplálkozó állatok és növények szervezetébe.

A szemétszedés nemcsak a térség környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járványhelyzet miatt ugyanis jelentősen megnövekedett az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek.

Az állami erdőgazdaságok évente több millió forintot költenek az erdők tisztántartására. Ezt az összeget a természetjáró infrastruktúra fejlesztésére, fenntartására, karbantartására is lehetne fordítani.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: