Huszonöt évesek a Mecsekerdő erdei iskolái

Negyed évszázada zajlik a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság. A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola nagyszabású fejlesztése is.

Kikerics Erdészeti Erdei Iskola (Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

A Mecsekerdő 1996 tavaszán az állami erdőgazdaságok sorában az elsők között hozta létre erdei iskoláit – március 16-án nyitotta meg kapuit a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola a Mecsekben, majd ezt követően a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola a Zselicben.

„Célunk, hogy erdei iskoláink valódi természetismereti központként működjenek, vagyis az idelátogatók korosztálytól függetlenül megismerkedhessenek az erdők mindennapi életünkben betöltött szerepével. Erdei iskolai programjaink képzett erdőpedagógusok vezetésével, gyakorló erdészek közreműködésével a fenntarthatóságra nevelnek, amelynek mintáját a szakembereink által folytatott gazdálkodás adja” – mondta a jubileum alkalmából Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

Erdő Háza

A több szakmai szervezet minősítésével is rendelkező erdészeti erdei iskolák három helyszínen zajló erdőpedagógiai programjain évente több ezren vesznek részt. A témanapos és a bentlakásos foglalkozásokon óvodásokat valamint általános- és középiskolásokat fogadnak, de a nyári táborokban és a túrákhoz, rendezvényekhez kapcsolódó foglalkozásokon széles körben érik el a természet iránt érdeklődőket. A Mókus Suli Sás-völgyben található egysége, az Erdő Háza önfenntartható ökoházként működik, nem véletlenül nyerte el 2017-ben a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi elismerését, az Energy Globe díjat. Az itt alkalmazott környezetbarát megoldások, alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban is be tudják mutatni a csoportok és szállóvendégek számára.

„Erdei iskolai programunkban az erdő- és élménypedagógia módszereivel, kooperatív technikák alkalmazásával, természetismereti játékokon keresztül ismertetjük meg az erdőt, mégpedig a résztvevők életkori sajátosságaihoz igazodva, és mindig előtérbe helyezzük az önálló tapasztalatszerzést” – mutatta be az erdőpedagógia alapelveit Scheitler Adrienn, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola vezetője. „Nevelőmunkánk során a környezettudatos gondolkodás és magatartás fejlesztésén kívül nagy hangsúlyt helyezünk a szociális kompetenciák fejlesztésére is. A közösség építésének nagyon jó lehetősége például az esti tábortűz gyújtás vagy a természetben, térerő nélküli helyen közösen megoldandó játékos feladat. Célunk, hogy kibővítsük és a személyes tapasztalatokon keresztül megerősítsük a diákok meglévő tudását, miközben kialakítjuk bennük a környezettudatos magatartás és a fenntartható életmód iránti igényt.”

Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

Az erdei iskolák jubileumi évének megünneplésére a Mecsekerdő több programelemmel is készül, amelyeket a járványhelyzethez igazítanak. Március 22-én iskolásoknak és kisgyerekes családoknak szánt online természetismereti sorozatot indítanak 25 év – 25 erdei kincs címmel. A hetente megjelenő kis videókhoz és letölthető feladatlapokhoz egy nyereményjáték is társul az erdőgazdaság közösségi média oldalán. Amint a járványhelyzet engedi, jelvényszerző túrasorozatot is terveznek: a 25 év – 25 erdei kilométer szakaszait a Mecsekerdő meghirdetett nyílt túráit teljesítve lehet majd összegyűjteni. Mindemellett az erdei iskolai emlékek közös összegyűjtésére buzdítanak: az erdeiiskola@mecsekerdo.hu e-mail címre vagy a Mecsekerdő facebook oldalára küldött üzenetekben egész évben várják a fényképeket, videofelvételeket vagy akár relikviák felajánlását mindazoktól, akik korábban már részt vettek a Mókus Suli vagy a Kikerics erdei iskola programjain.


A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli nagyszabású fejlesztése. Az erdei iskola a napokban ideiglenesen átköltözik a szomszédos Mecsextrém Parkba, mivel az árpádtetői iskolaépület helyén két éven belül egy új funkciókkal teli természetismereti oktató- és látogatóközpont épül. Az INTERREG horvát-magyar kooperációs program keretében megvalósuló Mecsek Discovery Center közel ötszáz négyzetméteres, kétszintes új épületében az erdei iskola oktatótermei mellett egy tematikus kiállítótér létesül, és megújul a környezetében futó Mókus tanösvény is.

„A környezeti nevelés infrastruktúrájának fejlesztésével kiemelt célunk, hogy 21. századi színvonalon folyamatos lehetőséget kínáljunk a térség természeti értékeinek megismerésére, hiszen erdő, fenntartható gondolkodás nélkül nincs jövő” – összegezte a jubileumi év alapgondolatát Ripszám István vezérigazgató.

Mecsekerdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: