Gyógyult rétisast engedtek szabadon

Meggyógyult és visszanyerte erejét a februárban Tiszaalpáron talált rétisas, melyet így március közepén szabadon engedhettek a Szegedi Vadaspark és a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei.

Fotó: Puskás József, KNPI

Egy sérült, röpképtelen rétisashoz hívták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát Tiszaalpáron 2021. február második felében.

Bártol István, természetvédelmi őrkerület-vezető elmondta, hogy lakossági bejelentésre érkezett a helyszínre. Széttárt szárnyakkal, a farkán támaszkodva, kissé görcsös ujjtartással talált a legyengült madárra. Ezek a tünetek mérgezésre utalnak. A közelben egy rókatetem is hevert, melyet toxikológiai vizsgálatra küldött a nemzetipark-igazgatóság.

A rétisast először Pesír Zoltán, lakiteleki állatorvos látta el. Ezután a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosával és a Szegedi Vadaspark igazgatójával konzultálva úgy döntöttek, a madár további ellátása és gyógyítása szempontjából legjobb, ha a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába kerül.

Fotó: Puskás József, KNPI

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatójának beszámolója szerint a rétisas viszonylag hamar visszanyerte az erejét a gyors és szakszerű állatorvosi kezelésnek köszönhetően. A lábadozási időszak véget ért, nincs szüksége további emberi segítségre. A nemzetipark-igazgatóság és a Vadaspark munkatársai március 10-én, délután szabadon engedték Szeged mellett, a Sas-ér Erdőrezervátumban. Tekintve, hogy fiatal, 3-4 éves, még nem fészkelő egyedről van szó, az ártéri természetvédelmi terület ideális élőhely lesz számára.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: