Zöld bolt, erdei szállás, tanösvény – Célegyenesben a kőhányási ökoturisztikai központ

Ha mostanság a túrázó Kőhányásra érkezik, egy merőben új látvány fogadja. A Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő területeken, annak túraszakaszain már korábban is hajtott végre fejlesztéseket az erdőgazdaság. Ám a mostani, ami a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház megvalósítását eredményezi, egy markáns, erőteljesen pozitív változást ad majd a Vértes ökoturizmusának.

Fotó: Vérteserdő Zrt.

A turisztikai versenyképesség szempontjainak megfelelően, ez egy olyan komplex fejlesztés, amely egyaránt szolgálja a családok kikapcsolódását, az aktív turizmusban résztvevők számára a sokoldalú szolgáltatásokat, ugyanakkor az erdőgazdaság oktatáspolitikájának eszközrendszere is jelentősen erősödik általa.

Az épület földszinti része

  • előadótermet,
  • kiállítótermet,
  • Zöld boltot és
  • sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal majd magába.

Az épület tetőterében helyet kap egy, összesen

45 férőhelyes turistaszállás

13 szobával, szobánkénti fürdőszobákkal.

Az ökoturisztikai látogatóközpont bemutató, ismeretterjesztő és szemléletformáló céljait a látogatóközpont közelében kiépítésre kerülő tanösvény és ZÖLD ÚT is segítik.

Fotó: Vérteserdő Zrt.

Ugyancsak kialakításra kerül egy vizes élőhely bemutató a kőhányási tó rekonstrukciójával. Magas biodiverzitás jellemzi majd. Ökológiai, természetvédelmi, társadalmi és turisztikai szempontból is jelentőséggel bír majd a tó helyrehozatala. Továbbá, az évek folyamán tradicionálissá vált – szeptemberben oly népszerű – szarvasbőgés hallgató túrák számára egy

12 személyes vadmegfigyelőt is épít a Vérteserdő.

Ami pedig Kőhányás múltját illeti – merthogy ezt sem feledjük akkor, amikor a jelen fejlesztéseiről értekezünk: az egykori Esterházy birtokterület vadászati központja volt. Az Esterházyak nagyra becsülték azokat az embereket, akik nyitottak voltak arra, hogy az ő birtokterületük természeti értékeit felkutassák, a történelmi örökségeket látogassák. Gróf Esterházy Móric nagybirtokos, miniszterelnök, a Vértes turizmusának története során jelentős lépést tett. Országos példaként szolgált azzal, hogy első nagybirtokosként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt.

Szóval, kedves turisták, figyelem, ezt látni kell – s hamarosan látni is lehet!

Különben is, a Vértes minden évszakban varázslatos. De a természeti szépségeken túl békés kis falvai, a nyugalom és tiszta levegő, túrára, műemlékei és várai felfedezésre hívogatnak. Hamar a Vértes szerelmeseivé válhatunk!

(Vérteserdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: