Kétéltűek és hüllők bújnak elő a téli rejtekhelyekről

Az elmúlt hetekben tapasztalt felmelegedés hatására a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő kétéltűek és hüllők egy része is előbújt téli rejtekhelyéről.

A vizes élőhelyeken békák „nászéneke” töri meg a csendet, az erdei békák már petéiket is lerakták, a vízisiklók és fürge gyíkok pedig élvezik a tavaszi napfény melegét.

A Kígyósi-pusztán most kiterjedt vízállások vannak, melyek farkos és farkatlan kétéltűeknek – békáknak, gőtéknek- siklóknak egyaránt otthont adnak. Ezek a változó testhőmérsékletű állatok a hidegben passzívak, de ahogy a levegő és a talaj melegszik, ők is előbújnak. A vöröshasú unkák már javában hallatják hangjukat, megkezdődött a nászidőszakuk. A barna ásóbékák is minden bizonnyal hamarosan elkezdenek majd „kattogni”. A farkos kétéltűek közül a csatornákban, mélyebb vízállásokban élő pettyes és dunai tarajosgőték viszonylag korán előbukkantak. Már kezdik benépesíteni a szaporodásra alkalmas helyeket. A figyelmes szemlélődő néhol már felfedezhet egy-egy fürge gyíkot, amely a tavaszi napfényben próbálja testét felmelegíteni.

A Kardoskúti-pusztákon meglehetősen korán, már február 23-án megszólaltak az első vöröshasú unkák. A február végi területbejárás során kecskebékát, barna ásóbékát, vízisiklót és zöld varangyot is láttunk. Az említett fajokon kívül kis tavi békák és zöld levelibékák is élnek a Kardoskúti-pusztán, de ők egyelőre még nem kerültek a nemzeti park munkatársainak szemei elé.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon több víztesten már hallani lehet a vöröshasú unkákat, de zöld varangyokat és egyéb békafajokat még nem láttunk. Az elmúlt időszak időjárása lényesen jobb viszonyokat teremt a kétéltűek szaporodásához, mint a tavalyi esztendőben tapasztalt.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül Biharugra környékén, azon belül is a Sző-réten, az Ugrai-réten és Simotán található a mocsári békák egyetlen élőhelye. A február végi, március eleji felmelegedés hatására ebben a térségben is megszólaltak az unkák, megkezdődött a petézés időszaka.

A Montág-pusztán, a Kopáncs-pusztán és a Királyhegyesi-pusztán egyaránt nagy kiterjedésű felszíni vizek vannak. Teljesen víz alatt van a Nagy-Zsombék, a Liliomos, s magas a Csikóspusztai-tó vízállása is. Mindez kitűnő feltételeket, élőhelyeket kínál a kétéltűek számára.

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: