Képes kalendáriumok a természet és a madarak rajongói számára

Az év elejénkét tematikus kalendárium is napvilágot látott az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány gondozásában: „A természet kalendáriuma”az élővilágban egy év alatt lezajló változásokat mutatja be, míg a „Madárkalendárium” az égivándorok tavaszi és őszi vonulásának naptára. A látványos természetfotókkal illusztráltkiadványok megjelenését az Agrárminisztériumtámogatta.

A kalendáriumoktöbb évszázados történelmük során mindig érdekes és hasznos tudnivalókat tartalmaztak, napjainkra azonban a korszerű információs csatornák háttérbe szorították őket. Ugyanakkor, mint évkönyvszerű naptárak ma is érdeklődésre tartanak számot, hiszen lexikális jellegű tartalmuknak köszönhetően fontos ismeretanyagot adnak átolvasóiknak.Ezt példázza az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány idén megjelentetett két kiadványa is.

„A természet kalendáriumát” lapozvaaz olvasónyomon követheti, hogy környezetünk hatalmas forgószínpadán –a növény- és állatvilágban –egy év alatt mi minden történik. A kiadvány nemcsak a változásokra hívja fel a figyelmet, hanem bemutatja az ezekkelegyütt járófolyamatokat is, miközben hónapról-hónapra kiragadja a legfontosabb és leginkább szembe tűnő természeti jelenségeket. Az ötven fotóval gazdagon illusztrált kötetből nemcsak a kiadó székhelyét körbeölelő alföldi erdőket ismerhetjük meg, hanem betekintést nyerhetünk hazánk szinte összes erdei élőhelyének izgalmas világába.

A „Madárkalendárium” első része madaraink tavaszi érkezéséről, míg a másodikaz őszi elvonulásukról ad áttekintést. Kik érkeznek és kik indulnak útnak a hazai tájakról? A mintegy kétszáz fotót tartalmazó kötetben márciustól május közepéig, és augusztustól novemberig követhetjük nyomon összesen 71 érkező és 83 induló madárfajunk életét. A harmadik fejezet pedig egy madárdalóra, aminek a segítségével az évkönyv forgatói beazonosíthatják a hajnali és kora reggeli órákban egymást követően megszólaló énekeseket.

A kiadványokat Andrési Pál, az évszázados hagyományokat ápoló ásotthalmi erdészeti szakközépiskola tanáraírta és szerkesztette, és részben saját, részben társszerzők fotóival – köztük kiemelten dr. Molnár Gyula képeivel – gazdagon illusztrálta. A kalendáriumok beszerezhetőek az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítványnál (alapitvany.bedo@gmail.com).


(Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: