Hogyan lehet kedvezőbb a mezőgazdaság a vadon élő állatok számára?

A hazai agrártájak biodiverzitásának megőrzéséről, ezzel összefüggésben a nagyüzemű, intenzív mezőgazdasági rendszerekbe is beilleszthető módszerekről, a már számos helyen működő jó példákról, gyakorlatokról indított új rovatot az Agrofórum. Magyarország egyik legrangosabb, több mint 30 éve megjelenő agrárszakmai havilapja ezzel is segíteni próbálja olvasóit, hogy a jövő kihívásaira hatékony, ugyanakkor valóban fenntartható válaszokat adhassanak.

A biodiverzitás megőrzése a talaj, a vizeink és általánosságban a természetes környezetünk megóvásának részeként kiemelt fontosságú, a lakosság részéről is egyre inkább elvárt feladat. Mindez jól látszik a piaci változásokból és az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának szabályozásaiból. Bár a zöld források hazai elosztásának pontos részleteiről még csak most kezdődött a szakmai párbeszéd, az már érezhető, hogy a folyamatok a mezőgazdaság fenntarthatóbbá válását idézhetik elő. Ha mindezt úgy sikerül megvalósítani, hogy ezzel párhuzamosan a hazai mezőgazdaság versenyképessége sem csorbul, akkor azzal minden szereplő, a termelők és a vásárlók is jól járnak.

Az Agrofórum szerkesztőségében ezért tartották fontosnak, hogy ZÖLDÍTŐ címmel új rovatot indítsanak az egyébként is sokszor úttörő agrár szaklapban, így hónapról-hónapra újabb gyakorlati ismereteket juttathatnak el a gazdálkodókhoz. Ilyen például egy-egy apróvad- vagy védett állatfaj konkrét élőhelyi igénye, aminek ismerete nélkül nem lehet hatékonyan növelni azok állományát. De a jövőben olyan technológiai részletekről is olvasni lehet az Agrofórum hasábjain, és ezzel párhuzamos honlapján is, mint a vadföld-magkeverékek megfelelő kiválasztása és alkalmazása, a takarónövények szerepe, illetve számos ismert vagy kevésbé ismert technológia biodiverzitásra gyakorolt pozitív hatása.

Ilyen például az Amerikában elterjedt, hazánkban is megjelenő no-till, vagyis a talajművelést teljesen elhagyó növénytermesztés, de a terjedőben lévő agrár-erdészeti rendszerek kialakítása is. A rovatban természetesen szerepet kap a méhek számára megfelelő élőhelyek, úgynevezett méhlegelők témaköre is.

Az elmúlt 100 évben jelentősen megváltozott a mezőgazdaság. A táblák mérete, a kijuttatott növényvédő szerek és műtrágyák mennyisége drasztikusan emelkedett, a vetésszerkezet rendkívül egysíkúvá vált, jellemzően kukoricával, búzával, árpával, napraforgóval és repcével. A tavaszi vetésű növények elterjedésével megdöbbentően nagy területek váltak „sivataggá” a természet számára. Akár több száz hektáros táblák is állhatnak hónapokon keresztül barnán, táplálékot és búvóhelyet nem nyújtva az állatok számára, az eróziót segítve. Mindez még ijesztőbben hat, ha tudjuk, hogy az Európai Unió területének mintegy fele áll mezőgazdasági művelés alatt.

„Mivel a versenyképes, intenzív mezőgazdaságra szükségünk van, így ZÖLDÍTŐ rovatunk nem is ezekkel ellentétes megoldásokra próbálja majd ráirányítani a figyelmet. A célunk, hogy a gazdálkodóknak olyan jó gyakorlatokat, megoldási lehetőségeket mutassunk be, amelyek beillesztésével a versenyképességük nem csorbul, a biodiverzitás védelme azonban megvalósul. Ilyen a megfelelően összeállított vetőmag-keverékek használata a táblák szegélyében, amely a beporzók, hasznos rovarok, a védett madarak és egyéb állatfajok, valamint többek között az apróvad számára is élőhelyet, táplálékforrást és búvóhelyet nyújt egész évben. De ilyen megoldás lehet a fasorok, cserjések telepítése, vagy a már meglévők megőrzése. Ezekhez kapcsolódva pedig a támogatási lehetőségekre is felhívjuk a figyelmet, és próbálunk kedvet csinálni a fenntartható, valóban zöld, integrálható megoldásokhoz” – hangsúlyozta Gribek Dániel, az Agrofórum új rovatának vezetője.

A természet- és vadvédelmi indíttatású rovat első cikkei között a gazdálkodók olvashatnak támogatási információkat, de megismerkedhetnek a vadgazdálkodók véleményével is, valamint egy Veszprém megyei jó példát is bemutatnak egy várkeszői családi gazdaságból.

Zöldítő rovat az Agrofórum honlapján: www.agroforum.hu/zoldito

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: