5 kirándulóhely a Vértesben, amit fel kell fedezni

Sokan már inkább a tavaszt várják, ami az előrejelzések szerint hétvégére akár be is köszönthet! Vajon mi lehet az, a program, ami aktív, feltölt energiával, támogatja az egészségünket, nyugtatja a lelkünket, és nem mellesleg nyitva is van? Az erdő! A Vérteserdő Zrt. összegyűjtött néhány izgalmas helyet a Vértesben, ahonnan hazatérve garantáltan nem a sáros bakancs lesz a legnagyobb élmény!

1. Panoráma tanösvény, Csákberény

GPS: 47.355569, 18.322182

A 4,6 km hosszúságú, – a Vértes talán legszebb kilátását nyújtó magaslati pontját is érintő – Vértesi Panoráma tanösvény ingyenesen és szabadon látogatható. Végigsétálva rajta, a talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. A tájékoztató táblák segítségével az erdőgazdálkodás szakterületébe nyerhetünk betekintést. Igazi vadmegfigyelőkké válhatunk, hiszen – a kezdő táblától alig 400 méterre – a tanösvény egy leágazásaként kialakított szóróval, etetővel, sózóval, illetve 15 férőhelyes magaslessel ellátott vadmegfigyelő pont várja a türelmesebb kirándulókat. A megfigyelőhely, az őszi szervezett szarvasbőgés-túrák helyszíne is. A tanösvény 2019-ben Fejér megye 7 csodája közé is bekerült.

Tipp: Figyeljük meg a különböző erdőtársulásokat egymás utáni váltakozását, melyek itt különösen jól észrevehetőek!

2. „Ezerjó borút”, Csákberény-Csókakő-Mór

GPS: Kezdőpont (Csákberény): 47.348334, 18.321951
Végpont (Mór): 47.401410, 18.224549

Csákberényről a borútra térve érjük el Orondpusztát, ahol a gyermekeknek igazi tanyasi élményekben lehet részük, az állatsimogatás, a felhőtlen ugrabugrálás szalmabálákon egyaránt jó móka. A sajtkóstoló pedig a felnőttek elismerését is kivívja. A magyar tarka tehenek a Vértes Tájvédelmi Körzet tiszta rétjein legelnek, ezért kiváló minőségű tejet adnak. Rövid séta vagy kellemes erdei kirándulás után a Borúton haladva ódon vagy épp felújított pincék teszik romantikussá a tájat, mindezt fokozva a fölöttük magasodó sziklakibúvásokkal tördelt Vértes hegység. Alkalomadtán betérve egy-egy borospincébe, megízlelhetjük a hegy nedűjét, az ezerjót, hazánk legkisebb borvidékén a Móri Borvidéken. Azonban a mérettel ellentétben itt a szőlőművelés a IX. századig nyúlik vissza. A térség gazdálkodását, megélhetését, fejlődését évszázadokon át a szőlőművelés határozta meg. Az emberek életritmusa, szokásai, hagyományai a borászathoz szorosan kapcsolódtak, és kapcsolódnak a mai napig is.

Tipp: Pattanjunk biciklire! A Borút aszfaltos kerékpárúttá bővült 2015-ben, így majdnem 9 km-en kerekezhetünk.

Fotó: Nyáry Tamás

3. Csókakő Vára

GPS: 47.360400, 18.277303

Már a 81-es főútról kiszúrhatjuk az impozáns várat, melyet a Csák nemzetség építtetett a XIII. század második felében. A család bukását követően, közel 100 évig királyi vár volt, majd (XV. század elején) Zsigmond király a Rozgonyi családnak adományozta. Később a Kanizsaiak kezébe került, majd a Nádasdy család tulajdona lett. A török ostromot sajnos Csókakő sem bírta, egy év után elesett. 1544-1687-ig fontos török végvár volt. Miután a törököket kiűzték a várból, rövid ideig használták, (az 1700-as évek végéről alaprajzok is ismertek) majd – sok magyar várhoz hasonlóan a századforduló után sorsára hagyták. A falak fokozatosan omlottak le, köveit elhordták, mígnem a 90-es évekre életveszélyessé vált a terület. A község kezébe vette a vár sorsát: állagmegóvási munkálatok 1996-ban kezdődtek meg, majd évről évre rekonstrukciós munkálatokat is folytattak. A várban jelenleg is folynak feltárások, és felújítás.

Tipp: A várréten játszótér, sütögetős pihenő hely is található, így a házi szalonnát ne hagyjuk otthon! Ha utána édességet ennénk, nem kell messzire menni, hiszen itt sütik a környék legfinomabb kürtöskalácsát!

Fotó: Vérteserdő Zrt.

4. Szarvas-kút

GPS: 47.504561, 18.411558

A nevéből is kitalálhatjuk, hogy ezúttal egy piknikezésre vagy akár sütögetős táborozásra is tökéletesen alkalmas pihenőhelyhez értünk. Erdei bútorok, kiépített tűzrakó- és bográcsozó hely mellett egy forrás is csordogál.

Tipp: Egy bivakszállást is találunk itt, mely tökéletes menedék a kintalvós kirándulásokhoz.

5. Körtvélyesi kilátó

GPS: 47.517991, 18.449823

A kilátó a Vértes és a Gerecse hegység találkozásánál, a Gerecse Natúrpark területén, a Kis-Kopasz-hegy tetején található, körülötte magashegységet idéző, alhavasi jellegű növényritkaságok rejtőznek, melyeket a kilátóhoz felvezető úton közelről, csúcsán álló – különleges háromszög alakú vörösfenyő borítású – kilátóból pedig távolról csodálhatunk.

A 16 méter magas erdei kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik Tatabányára. Az éles szeműek kivehetik még a Turul madár kiterjesztett, innen nézve aprócska szárnyait is, míg onnan jobbra, végigpásztázva a hegygerincet tekintetünk a Ranzinger Vince kilátó 30 méteres fémszerkezetén akadhat meg. –Érdemes ezeket az emblematikus látványosságokat is felkeresni egy-egy túra alkalmával. – magasból rálátunk a Vértes legmagasabb pontjára, a Nagy-Csákányra (487 m) is. Északra tekintve a Tatai medence terül el alattunk, felette pedig gyönyörködhetünk az egész Gerecsében. Tiszta időben ellátni akár a Dunáig. A kilátó helyét úgy választották meg, hogy fentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. A csata pontos helye 1100 év távlatából már nehezen azonosítható, de jelentősége minden vitán felül áll.

Tipp: A kilátót, a hegy tövéből gyalog indulva közelítsük meg, hiszen az erdei utak rendkívül ingoványosak lehetnek. Itt is van lehetőség egy kis pihenésre, piknikezésre.

További látnivaló a Vértersben? Tippek>>>

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: