Előbújtak a volgamenti héricsek

Idén már február legelején előbújtak a volgamenti héricsek első, virágzó példányai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen. Magyarországon belül itt található e fokozottan védett növényfaj legnagyobb természetes állománya.

A nemzeti park munkatársai az első, február 5-i felméréskor 4 virágzó tövet találtak. A második, február 10-i felmérés alkalmával már 9 tő virágzott. Az Orosháza melletti Tatársáncon, ahol a volgamenti héricsnek egy telepített állománya él, február 9-én egyetlen virágzó tövet találtunk. A növény virágzási csúcsa március közepére, végére várható. Tavaly a csúcsidőszakban egyszerre 2080 virágzó tövet számoltak a Csorvási-löszgyepen.

A virágzási időszakban a hideg időjárás sem okoz károkat a volgamenti héricsekben. A már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak, újak pedig csak akkor bújnak elő, ha ismét enyhébbre fordul az idő. Először mindig a sárga bimbók jelennek meg a talajfelszínen, majd nemsokára a zöld levelek is.

“Igazgatóságunk nagy gondot fordít azoknak a területeknek a kezelésére, ahol volgamenti hérics található. A Csorvási-löszgyepen belül a legnagyobb állományok egy vasúti töltés melletti gyepsávban, valamint egy helyi védettséget élvező, bekerített területen találhatók. A kora őszi időszakban kézi kaszával végezzük a kaszálást, eltávolítjuk az avart, illetve a nádat és a kisebb cserjéket is, amelyek kiszoríthatnák a volgamenti héricset. A megfelelő területkezelés biztosítja az állomány fennmaradását” – áll a  nemzeti park honlapján

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: