Madáritató télen? Igen! (+Ötletek)

De még mennyire! A természettel kapcsolatos médiatartalmakban sok szó esik a téli hónapokban a madáretetésről, annak mikéntjéről, szabályairól. De kevés helyen ejtenek szót arról, hogy vajon mi a helyzet a hideg időben a madáritatóval.

A Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján felhívják a természetkedvelők figyelmét arra, hogy a madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint a mindenki számára ismert madáretető. Legyen az csupán egy nagyobb virágalátét, vagy egy profi módon kialakított sekély medence, a madarak egész évben látogatni fogják.

Nem csak száraz nyári napokon, hanem a fagyos téli időben is használják, ha gondoskodunk folyamatosan a víz pótlásáról.

A madáretető közelében létesített itatót a napraforgómagra járó összes madár látogatni fogja, és olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz mellett, melyekkel egyébként ritkábban találkozunk az etetőnél. Ilyen például a kőrisek termését fogyasztó süvöltő, a fenyvesekben bujkáló apróság, a királyka, vagy a fagyöngy termésén táplálkozó léprigó. Amellett, hogy hasznos tevékenység egy madáritató létesítése, talán nem csak a madárkedvelőknek örömteli látvány a sokszor alig 1-2 °C-os vízben fürdőző madarak látványa.

Íme, néhány ötlet a madár itató/fürdő helyhez:

A legegyszerűbb megoldás, ha egy kis tálkát vagy vödröt helyezünk a kertbe

Ha fából készül a vendégváró, láványa mindenképp belesimul a kert képébe

Mit csináljunk a régi, már nem használt mélytányérokkal, fedőkkel? Itatónak pont megfelelőek lesznek!

Kerámia cserepekből egészen egyedi itatókat tudunk összeállítani, főleg, ha még festjük is a felületet.

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: