Zalaerdő: megújuló energiával a fenntartható jövőért

A Zakatoló Erdészeti Erdészeti Erdei Iskola és a Csömödéri Turistaszálló épületének energiaellátását 2020 őszéig hálózati villamos energiáról biztosította a Zalaerdő Zrt. Hosszútávon gondolkodva, a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva döntött a társaság háztartási méretű kiserőmű kialakításáról és működtetéséről.

A napelemrendszer telepítésével a társaság célja, hogy szem előtt tartva a fenntarthatóság elvét, megújuló energia előállításával biztosítsa a telephely elektromosáram-szükségletét, ezzel is jó példát mutatva a felnövekvő generációnak, az ide érkező turistáknak, s egyúttal hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez.

Az elképzelést a 16. Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 13 593 600 forinttal támogatta, így 2020 szeptemberében kiépíttettük a napelemrendszert a csömödéri telephelyen.

A létrehozott napelemes rendszer 50 kVA névleges teljesítményű, amelynek keretében 118 db napelemmodult helyeztek el a Turistaszálló lapostetős felületére, amelyek 2 darab 20 kVA névleges teljesítményű inverterhez csatlakoztak, illetve további 40 darab napelem modult (1 darab 10kVA névleges teljesítményű inverterhez csatlakozva) a szálló melletti raktárcsarnok tetejére telepítettek. A napelemteljesítmény összesen 53,72 kWp lett. A napelemes rendszer képes az úgynevezett távoli elérésre, ami lehetővé tette a rendszer termelési adatainak webes elérését. A naperőmű éves várható energiatermelése: 58 000 kWh/év.

A rendszert 2020. október 1-jén kapcsolta be a hálózatba az áramszolgáltató, és azóta is zökkenőmentesen állítja elő a napsugárzásból az áramot.

Zalaerdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: