Új tanösvény és kilátók létesülnek a Kiskunságban

Kijelölték a Böddi-szék új tanösvényének nyomvonalát, amely a Böddi-LIFE programból valósul meg. A Kiskunsági Nemzeti Parkban található tanösvény a szikes tó legjellemzőbb élőhelyeit fogja bemutatni a kirándulók és kikapcsolódást keresők számára.

Fotó: KNPI

A Böddi-szék gyepterületeit igen változatos élőhelytípusok alkotják. Élnek itt jellegzetes, sókedvelő növényfajok, mint a pozsgás zsázsa, a sóvirág, a magyar sóballa. A tocsogós, szikes réteken ősszel a sziki őszirózsa lila virágtengere uralja a képet. Kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek a Böddi-széket övező löszalapú, lepelhomokkal borított hátak, ahol úgynevezett ősgyep található. Itt tavasszal kosborok jelennek meg tömegesen. Madárvilága is látványos: gémfélék, nyári lúd, gólyatöcs, bíbic fészkel a területen.

Kilátókkal tarkított ösvény

A változatos élőhelyeken az új tanösvény információs táblái révén a látogatók képet kapnak a szikes víz egyedi jellemzőiről, az itteni különleges növény- és állatvilágról és a legeltetéses gazdálkodásról. “Két kilátót is tervezünk, ahonnan az élővilág zavarása nélkül lehet majd megtekinteni a szikes tavakon pihenő és táplálkozó madarakat. A mélyebb, vízállásos mocsári élőhelyeken biztonságos pallósoron vezetjük majd keresztül a látogatókat” – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. 

A tanösvény 2021. második felében készül el a Böddi-LIFE programból.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: