Autóval a Börzsöny erdeiben?

“Mindenkit arra buzdítunk, hogy a nemzeti parkba lehetőleg közösségi közlekedéssel érkezzenek. Amennyiben mégis az autózást választják érdemes teleautót szervezni és a lenti tudnivalókat figyelembe véve használni a védett területeken található utakat” – hívja fel a kirándulók figyelmét a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területeire különböző jogszabályok korlátozzák a járművel való behajtást. A megfelelő pontokon sorompók és a jól ismert „mindkét irányból behajtani tilos” közlekedési tábla illetve különféle kiegészítő (esetenként magyarázó piktogramokkal ellátott) táblák találhatók.

A tiltást megszegőkkel szemben a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai intézkedést foganatosítanak, amely 5.000-50.000 Ft közötti helyszíni bírság kiszabását vagy az illetékes Kormányhivatalnál való közigazgatási eljárás megindítását jelenti. Utóbbi esetben a közigazgatási bírság értéke akár 300.000 Ft is lehet!

Kérjük az erdő látogatóit, hogy járművel való közlekedésük esetén fokozottan ügyeljenek a táblákkal jelzett útszakaszokra és tartsák be az előírásokat!

Könnyítésként az igazgatóság a mellékelt térképvázlatokon mutatják be az erdőterületre benyúló, jellemzően erdészeti utak szabadon használható (narancs színnel jelezve) és a táblával védett, engedély nélkül nem használható szakaszait.

  • Kóspallag-Törökmezői út: engedély nélkül járható a Törökmezői játszótérig
  • Kóspallag-Nagyirtási út: engedély nélkül járható a Nagyirtási Szent Orbán Hotel parkolójáig
  • Szokolya-Királyrét Hideg-hegyi út: engedély nélkül járható a Cseresznyefai parkolóig
  • Szokolya-Királyrét Szén-pataki út: engedély nélkül járható a Szén-pataki kulcsosházig
  • Szén-pataki kulcsosház felé és Nagyirtás felé: az útról letérni tilos.
  • Kemence völgyi út: Diósjenő felől engedély nélkül járható az Erdei Szabadidőparkig, Kemence felől a Fekete-völgy panzióig
  • Nagy-völgyi út: Bernecebaráti felől engedély nélkül járható a Hosszúpásti-kútig, Nagyoroszi felől az egykori laktanyáig

Külön figyelmet érdemelnek a fokozottan védett természeti területek (térképen rózsaszínnel jelölve), amelyek esetében a jogszabály a gyalogos belépést is korlátozza. Az erre vonatkozó hatósági táblák figyelembevétele úgyszintén minden erdőjárónak kötelessége!

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: