Ritkán látni télen a Nyírségben lencsevégre kapott madarat

Magyarországon telelő erdei szalonkával találkozott a fővadász a Nyírségben, ami ritkaságszámba megy ilyenkor az erdészet területén.

“Egy erdei szalonkáról készített fotókat a napokban Farkas Szilárd, a Nyírerdő Zrt. Halápi Erdészetének fővadásza. Bagamér térségében, egy vadászat közben, a hóban vette észre a madarat, és akkor sikerült lencsevégre kapnia” – írja a dehir.hu.

Elmondása szerint tavasszal és ősszel egyaránt látott már a környéken erdei szalonkát, de telelő példánnyal még nem találkoztak az erdészet területén. A fotók készítésének helye egyébként nem kifejezetten vizes élőhely, amit kedvelnek a faj példányai.

Tudtad?

Az erdei szalonka Magyarországon rendszeres fészkelő, március-áprilisban ritkán, de láthatjuk a sűrű és nedves aljnövényzetű elegyes erdőkben. Szeptember-október között vonuló példányai figyelhetők meg.

Jellegzetes hosszú csőrével a talajon keresni gilisztákból, lárvákból és rovarokból álló táplálékát. Szeme magasan helyezkedik el, ezáltal lehajtott fejjel is viszonylag jól belátja környezetét.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: