Erdészek emlékeztek meg a Vértesben harcoló katonákról

“2021. januárjában – a jelenlegi megpróbáltatások ellenére – sem feledjük hőseinket, akik a II. világháború végső küzdelmeiben harcoltak, vérüket adva hazánkért, a Vértes vonulatai között” – rja a Vérteserdő Zrt.

A Magyar Királyi 1. Huszárhadosztály 1945. január 15. és március 18-a között heves harcokat vívott a Vértes-hegységben. A Vérteserdő Zrt. 2013-ban állított emlékművet az 1945 januárjában itt harcoló és eleső huszáregység tiszteletére. Itt harcolt 1945. január 20-31. között a Magyar Királyi Huszáralakulat, ám a túlerőben előrenyomuló szovjetekkel szemben feladására kényszerültek. Mindössze 12 huszár maradt életben mire visszaértek a támaszpontjukra. A harcok színterei a falvak voltak, így a lakosságot sem kímélve folyt az ütközet.

Az ország súlyos veszteségeiről évtizedekig nem szabadott beszélni. A legfájóbb azonban az, hogy elesett katonáink nem kaphattak dicsőséges áldozatukat hirdető, méltó emlékhelyet szülőföldjükön. A ’90-es évek végre meghozták a várva várt fordulatot. Az addig titkon gyászoló ország hősi emlékművet emelhetett katonáiért, akik életüket áldozták földünkért.

A Vérteserdő Zrt. a Vértesben elesett magyar honvédek emlékére állított kettős kereszt előtt minden évben koszorúzással egybekötött ünnepséggel tiszteleg.

“Habár a korábbi évektől eltérően bensőségesen, de idén is megemlékezünk a múlt század vérzivataros éveinek áldozatairól, hiszen amíg emlékeinkben fel tudjuk idézni hőseinket, addig azok velünk élnek” – áll a közleményben. 

A lehetőség mindenki számára adott, hogy – az év bármely szakában – álljon meg egy pillanatra az emlékmű előtt, egy csendes főhajtással rója le tiszteletét az értünk hősi halált halt magyar katonák előtt!

A II. világháborús emlékmű helye: 47,444049, 18,428101

(Fotó: Vérteserdő archívum)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: