Új lakók költöztek be a Körösvölgyi Állatparkba

A tél folyamán két új lakóval gyarapodott a Körösvölgyi Állatpark, akiket az átmeneti zárvatartás miatt egyelőre ccsak fotókon keresztül tudunk bemutatni.

Az új lakó (Fotó: Bencsik Antal Zsolt)

A Körösvölgyi Állatpark fajainak lajstromát ezentúl két példány takaros mosómedve gazdagítja. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye a Kárpát-medence élővilágát mutatja be, ahol a behurcolt, betelepített fajok is képviseltetik magukat. A mosómedve is egy észak-amerikai eredetű ragadozó, melyet először az 1920-as években telepítették be Európába.

Hazánkban – a nyestkutyához hasonlóan – az 1980-as évektől van jelen. Populációja részben az Ausztria felőli terjedésnek, részben pedig hazai tenyészetekből való kiszabadulásnak vagy kiengedésnek tulajdonítható. Állománya alacsony, a statisztikák szerint nem emelkedik, évenkénti terítéke kevesebb, mint tíz példányra tehető. Fokozottabb elterjedése, mint idegenhonos faj természetvédelmi szempontból veszélyt jelenthetne őshonos faunánkra nézve.

Ismerkedés az új hellyel (Fotó: Urbancsok Éva)

A mosómedve egyébként egy élénk, vidám, kíváncsi, torkos, és nagyon szerethető állat. Bár őshazájában, Észak-Amerikában sok bosszúságot okoz a lakosság számára. Mint kultúrkövető faj megveti lábát az emberi településeken, ahol, mint mindenevő, előszeretettel borogatja fel éjszakánként a szemeteskukákat is. Ügyes mancsaival bonyolultabb zárakat is képes kinyitni. A Körösvölgyi Állatpark emberkézben nevelkedett, barátságos, két új mosómedvéje még most ismerkedik egymással és új környezetével. Ivarukat tekintve mindketten hímek. Kifutójukban faágak, mászó rudak, bújó vacok is rendelkezésre áll.

A Körösvölgyi Állatpark nyitását követően mindenki megtekintheti majd őket.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: