Védett gombák is rejtőznek a dél-alföldi erdők avarjában

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain nincsenek ugyan zubogó patakok és rejtelmes szurdokok, de az itteni csend, nyugalom és harmónia felbecsülhetetlen érték.

Ha a téli hónapokban az alföldi erdőket, mezőket járva lehajolunk, még az avarban is kincseket fedezhetünk fel, egyebek mellett például védett gombákat – hívja fel a kirándulók figyelmét a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A fák tövénél, az avarban nemcsak apró állatok, a téllel dacoló pókok, ugró villások és gömböcugrók (ízeltlábúak) bújnak meg, hanem a gombák varázslatos világa is elénk tárulhat. Az aprócska, 3-4 centiméteres kis élőlények magasról szinte alig észrevehetőek, érdemes tehát lehajlunk, hogy megpillantsuk őket és gyönyörködhessünk bennük.

“A gombákra általában hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, ahogy azt gyerekkorunkban, a mesekönyvekben olvastuk: nagyok, kalaposak és színesek. A paletta azonban ennél jóval változatosabb.” A Körös-Maros Nemzeti Park ártéri és erdős területeit járva a figyelmes szemlélő gyakran felfedezhet

korallgombákat, fafülgombákat, téli fülőkéket és laskagombákat.

A gombagyűjtők ezek közül néhány fajt biztosan jól ismernek. Azt azonban soha ne felejtsék el, hogy a

védett területeken tilos, illetve csak előzetes engedéllyel lehet gombát gyűjteni!

Fontos, hogy az összegyűjtött gombákat mindig vizsgáltassuk meg gombavizsgáló szakellenőrrel! Az ehető gombák mellett ugyanis nem ehető, mérgező, illetve fogyasztásra alkalmatlan, fás, taplós gombák is fellelhetők a téli erdőkben.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén több védett gombafaj is honos. Közülük a téli időszakban a közönséges süngombára bukkanhatunk rá. Előfordul például a szabadkígyósi kastélyparkban illetve a kígyósi Nagyerdő tanösvényén is. A közönséges süngomba egyáltalán nem emlékeztet az általános gombaképre, ugyanis se tönkje, se kalapja nincsen, inkább egy fehér hajzuhatagra emlékeztet.

Süngomba (Fotó: Boldog Gusztáv László)

Általában már novemberben eltűnik ez a faj, de idén az enyhe tél miatt még decemberben is megtalálhattuk. Termőtestének nagysága attól függ, hogy az adott évben mennyire optimálisak számára az életfeltételek (páratartalom, hőmérséklet). Léteznek labdányi, karfiolnyi méretű és kinézetű, közönséges süngombák is, de az idei példányok ennél jóval szerényebbek, tenyérnyi nagyságúak.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: