5 kirándulóhely a Pilisben, amit látnod kell!

A Pilis hegység a Dunántúli-középhegység legkeletibb kistája, melyet a Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak völgye választ el északi szomszédjától, a Visegrádi-hegységtől. Pazar panorámák, érdekes kilátók, vadregényes tájak, íme, néhány kiránduló helyszín, amit kár lenne kihagyni, ha a Pilisben jártok!

1. Kanyargós átkelők a Szurdokvölgyben

A Dera-szurdok népszerű kiránduló helyszín a Pilisben, ami nem is csoda, hiszen egy látványos, könnyen végigjárható útvonalról beszélünk. Pilisszentkeresztről Pomáz irányába haladva egyszerűen megközelíthető a tisztás, ahol autós parkoló, sütögetőhelyek, padok találhatók.

A völgyben folyik végig köves partjával a Dera-patak, amely mentén fahidakkal, információs táblákkal tarkított ösvényen haladhatunk végig. A kirándulóhely persze nemcsak ezek miatt nyújt mesés látványt, hanem a völgy sajátos növényzete miatt is. Mivel a szurdokba a napfény alig hatol le, így itt a klíma hűvösebb, páradúsabb. Épp ezért kiváló élőhelyet nyújt a moha- és páfrányfajoknak, mint például az erdei pajzsika, a hölgypáfrány, vagy épp az édesgyökerű páfrány.

2. Jenga torony emelkedik a hegytetőn 

A 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegyen található Dévényi Antal-kilátót Koller József, Ybl-díjas építészmérnök tervezte a népszerű, fából készült ügyességi játék, a Jenga alapján. A kirándulók nem hiába járnak csodájára a különleges építménynek, hiszen a közelébe érve óriás méretben elevendeik meg gyermekkorunk egyik kedvenc építőjátéka. 

A 2015-ben elkészült kilátó tetejéről zavartalan körpanoráma tárul a Pilis és a Budai-hegység vonulataira. Miután megcsodáltuk a kilátást, a torony előtt padokkal, tűzrakóhellyel ellátott tisztáson pihenhetjük ki magunkat.

3. A Róka-hegy monumentális alakja

A természetvédelmi oltalom alatt álló kőbánya-rendszer a Pilis hegység egyik legkeletebbi elhelyezkedésű magaslata. Népszerű úti cél, hiszen elérhető közelségben van, fajgazdag növény- és állatvilág jellemzi és sziklamászásra alkalmas felülettel rendelkezik.

A Róka-hegy mészköves alapkőzetét korábban hosszú időn keresztül bányászták, a hegytömb területén három nagy kiterjedésű bányaudvar is kialakult.

A hegyen több zoológiai ritkaság is megfigyelhető: költő madárfaja a bányának a holló, hazánk ritka madárvendége, a bajszos sármány is rendszeres látogatója a tájnak, de kövei között szemügyre vehető a fürge gyík és a pannon gyík is. 

4. Pilis-tető: nézz körbe a legmagasabb pontról!

A hegység legmagasabb pontja 756 méterrel a Pilis-tető, melynek meghódítása páratlan kilátással is jár. A csúcson található a több mint 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó, amely egykor geodéziai (földmérési célokat szolgáló) toronyként funkcionált. 2014-ben építették át a tornyot kilátóvá a Pilisi Parkerdő Zrt. vezénylésével. A beruházás során a korábbi torony vasbeton falait meghagyták, illetve megmagasították. Az építmény köré pedig fából ácsolt lépcsősort építettek, míg a kilátó külső részét függőleges fatartók borítják be.

A kilátó Boldog Özséb esztergomi kanonokról kapta nevét, aki a 13. században, a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét. 

A kilátótér teraszos jellegű, így minden évszakban kényelmesen csodálhatjuk meg a 360 fokos körpanorámát.  A távolból felsejlik többek között a Vörösvári-medence és a Budai-hegység is.

5. Szakrális séta a Csillagösvényen

A Pilis kapujában van egy olyan település, amelyet szakrális helyként emlegetnek, az elmúlt évtizedekben pedig igazi zarándokhellyé vált. Pilisszántó rengeteg élménnyel várja a sétálni vagy kirándulni vágyó családokat, a magyar történelem iránt érdeklődőket, de azokat is, akik csak csendesen imádkoznának a Boldogasszony Kápolna, a Pilis Keresztje és Jézus szobra közelében.

A Csillagösvényen faragott oszlopok szegélyezik utunkat, melyeken többek között Nimród, Szent István király és Szent László alakja rajzolódik ki. Az ösvényen át a Boldogasszony Kápolnához jutunk, melyet Makovecz Imre tervezett, s összefogással, 2006. december 21-én avatták fel a téli napforduló idején.

A Boldogasszony Kápolna egyik különlegessége, hogy a faluban talált kőkereszt a mennyezet üvegezett részén és a harangtornyokon is visszaköszön, a kápolnában pedig Nagyboldogasszony szobra fogadja az imádkozni vágyókat. 

Mielőtt útra kelnétek, mindenképp nézzetek utána a helyszíneknek a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: