Mecsekerdő: változik a medvehagyma-gyűjtés szabályozása

Állami erdőben, nem védett területen naponta max. 2 kg/fő mennyiségű medvehagyma levél gyűjthető külön engedély nélkül. Ennél nagyobb mennyiség szedése már engedélyhez kötött – az erre vonatkozó szabályok fognak változni a Mecsekerdőnél.

A medvehagyma gyűjtés iránt fokozódó érdeklődésre tekintettel a Mecsekerdő Zrt. mint a terület vagyonkezelője konzultációt kezdeményezett a gyűjtési engedélyezés áttekintése, szabályozása ügyében a közreműködő hatóság (BAMKH KÖFO), és a terület természetvédelmi kezelője (DDNPI) részvételével. Az egyeztetés során összefoglalták a gyűjtéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatokat, valamint közös állásfoglalás alapján meghatározták a medvehagyma gyűjtés 2021-től érvényes szabályozását.

A fő változás, hogy a gyűjtési lehetőséget a terület védettségi kategóriájának függvényében határozzák meg.

  • A védett területeken történő medvehagyma gyűjtés 2021-es „átmeneti” évet követően a természetvédelmi hatóság által támogatott, természetvédelmi kezelői kérésre 2022. 01. 01-től megszüntetésre kerül a Mecsekerdő kezelésében lévő területeken.
  • Az átmeneti évben 2021-ben a védett területeken – a kíméleti terüeltek kivételével – az eddigi eljárásrendnek megfelelően természetvédelmi engedélyhez kötötten az erdőkezelővel kötött medvehagyma gyűjtési engedély birtokában lehetéséges.

MTI/Varga György

A kíméleti területek lehatárolása a természetvédelmi szempontoknak megfelelően 2021-től változnak, ezekre a részekre nem igényelhető engedély. A kíméleti területeket jelölő térkép ide kattintva érhető el.

A nem védett területeken továbbra is fennáll a medvehagyma gyűjtés lehetősége, annyi változtatással, hogy a területekre vonatkozó gyűjtési engedélyek értékesítése a 2021-es szezontól online licit formájában történik.

Mecsekerdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: