Megszületett Bonifác, a Szegedi Vadaspark szamara

Igazán örömteli hírrel kezdhették meg az új év első munkanapját a Szegedi Vadaspark dolgozói, hiszen hétfő reggel megszületett Ida és Kelemen, a szamár pár újabb csikója. A kis csődör a Bonifác nevet kapta.

“A járványügyi intézkedések miatt lassan 2 hónapja zárva tartunk, igyekszünk folyamatosan beszámolni a legfontosabb hírekről, és rendszeresen megmutatni, zajlik az élet nálunk. Így aztán máris egy remek hírt hoztunk az új év első munkanapjára, hiszen reggelre megszületett Ida és Kelemen, a szamár párunk újabb csikója. A kis csődör a Bonifác nevet kapta, és anyja óvó tekintete mellett piheni ki a születés fáradalmait” – áll a vadaspark beszámolójában. 

Bonifác érkezésére a gondozók már régóta vártak, hiszen Ida szemmel láthatóan nagyon közel járt már az elléshez. “Szélte-hossza egy volt ” – szokták ugye mondani. Az időzítés pedig tökéletes lett, és bár egy szamár születése nem tekinthető zoológiai szenzációnak, mégis szívmelengető érzés egy kis csacsit látni. Az ünnepek után az új évben pedig ilyen remek hírrel sokkal jobb megkezdeni a munkát.

Bonifác is a szamarakra jellemző hatalmas füllel született, amely jól látható még úgy is, hogy a szalma között összegömbölyödve pihen. A szamarak nagy füle egyrészről a kifinomult hallás érzékszerve, másrészt származásának éghajlatáról árulkodik: a túlhevülés ellen védi az állatot, mivel nagy párologtató felület is egyben. Ugyanakkor a házi szamár előnyös tulajdonsága, hogy nem igényes a takarmányozásra, a betegségekkel és a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben ellenálló, termetéhez képest nagy a teherbírása, amelyet gyakran az ember a végletekig kihasznál. Annak ellenére, hogy szamár jelzővel kifejezetten a butának tartott embereket szoktuk illetni, nem túl kedvesen, alapvetően egy kifejezetten intelligens állatról van szó.

Szerencsére a kis göndörszőrű apróságnak nem kell “kihasználástól” tartania, ahogy szüleinek sem. Egy ideig még anyjával a Dél-Alföldi Tanya-bemutató istállójában erősödik, majd rövidesen találkozhat apjával, Kelemennel is külső kifutójukban, a medvék szomszédságában. Akkor pedig reméljük látogatóink is megcsodálhatják, hogy Kelemen rikító kék szemét örökölte-e.

(Szegedi Vadaspark)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: