Közös túrákkal vár 2021-ben is a Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság összeállította 2021. évi ökoturisztikai és környezeti nevelési programjainak listáját. A nemzeti park munkatársai reménykednek abban, hogy legkésőbb a kikelettel már újra lebonyolíthatók lesznek a túrák.

Virágzó erdélyi hérics (Adonis x hybrida) a Körös-Maros Nemzeti Parkban (MTI/Rosta Tibor)

Idén is meghirdetik a már hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvendő természetvédelmi nyílt napokat: a Túzokfesztivált, a Bihari Táj Napját és a Fehértó Napját. Az V. Túzokfesztivál tervezett időpontja május 8., helyszíne a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. A VIII. Bihari Táj Napját május 22-én rendezik meg Biharugrán, a Bihari Madárvártában. A XXI. Fehértó Napját szeptember 18-án tartják meg a Kardoskút Pusztaközpontban.

Az év folyamán szinte minden hétvégére (sőt időnként más napokra) is kínálnak valamilyen programot a nemzeti parkban. Most csak néhányat ragadunk ki ezek közül:

  • Télen túrázhatnak a szabadkígyósi Nagyerdőben, vagy sétálhatnak Mágor-pusztán a vátyoni öreg tölgyek között, a Biharugrai-halastavakon pedig megismerkedhetnek téli madárvendégeinkkel.
  • Tavasszal a Dévaványai-Ecsegi pusztákra, a Hortobágy-Berettyó mellékére hívják a természetkedvelőket egy közös kirándulásra, a Maros-ártérben pedig megcsodálhatják a nyíló csillagvirágokat. Áprilisban idén is várják a látogatókat Dévaványára a méltán népszerű hajnali túzoklesekre.

A Körösvölgyi Állatpark (Szarvas) a nyár folyamán látványetetéssel egybekötött szünidei állatmustrákra várja az érdeklődőket. Az igazgatóság bízik benne, hogy a tavaly ősszel elindított

e-kerékpártúrák

iránt is nagy lesz az érdeklődés.

Verekedõ túzokkakasok (MTI Fotó: Kovács Attila)

Új programok a nemzeti parkban

Új programként kínálják azt a motorcsónak túrát, melynek keretében (július 14-én) a Hármas-Körös felső szakaszával ismerkedhetnek meg. Szintén új program a szakvezetéses, terepjárós túra a Kis-Sárréten, amely előzetes bejelentkezéssel egész évben igénybe vehető szolgáltatás.

Az augusztus is sok-sok kalandot kínál: Csomorkányba csillaglesre várjuk Önöket, a kígyósi Nagyerdő tisztásán pedig a szabad ég alatt, hálózsákban tölthetik az éjszakát. Szeptemberben együtt hallgathatjuk a szarvasbőgést a Kis-Sárréten, s egy rejtelmes éjszakán

a sziki baglyok nyomába eredhetünk

a Dévaványai-Ecsegi pusztán.

Az őszi hónapokban a Körös-Maros Nemzeti Park számtalan vizes élőhelyén csodálhatják meg a vonuló madarak ezreit, túrákon pedig az erdők-mezők pompás őszi színeiben gyönyörködhetnek.

További részlet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján>>>

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: