Kaktusz a hazai erdőkben? Ne ültessünk a természetbe dísznövényeket!

Valószínűleg már évek óta a Pilis szikláin voltak, amikor a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság számára 2017-ben ismertté vált az állomány. A már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is a területen.

Fotó: Baranyai Zsolt, DINPI

Miért baj, ha kaktusz nő az erdőben?

Az inváziós fajok egyre nagyobb problémát jelentenek hazánkban: mezőnyi aranyvessző, erdőnyi bálványfa veszi el az őshonos növényeinktől az élőhelyet. Az utóbbi években megjelentek a fügekaktuszok is, melyek a mediterrán vidékeken hatalmas területeket foglalnak el. “Biztosak vagyunk benne, hogy nem akarjuk kerülgetni erdeinkben ezeket a több centis tüskével rendelkező kaktuszokat. Nemcsak a szép hazai növényvilágtól veszik el az életteret, hanem tőlünk is” – hívja fel a figyelmet a DINPI

Fotó: Baranyai Zsolt, DINPI

Minden évben megtisztítják a Pilis szikláit

A nemzeti park munkatársai minden évben több hatalmas zsáknyi kaktuszt szednek ki a sziklák közül, de egyes részek csak kötélbiztosítással, sziklamászó felszereléssel és tudással érhetők el. 

A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktusz fajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait.

Fotó: Géczi Orsolya, DINPI

“A végeredmény egészen döbbenetes lett, az alig néhány száz négyzetméteres területről hatalmas halom növényt ástunk ki – tájékoztat a nemzeti park. 

A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak.

Kérjük a természetbe ne ültessen ki senki dísznövényeket, és a kerti hulladék helye sem az erdő szélén van!

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: