Faültetéssel csökkentették a klímakonferencia ökológiai lábnyomát

A Budapest Climate Summit szervezője, a White Paper Consulting a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel közösen december 9-én 30 facsemete ültetésével csökkentették az október elején tartott, fenntartható fejlődés tematikájú exkluzív szakmai konferencia ökológiai lábnyomát. A városi környezetet jól tűrő, őshonos hárs- és juharcsemeték a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának keretében megújult XIX. kerületi Kúttói-parkerdőbe kerültek.

Az idén október 9-én első alkalommal, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter fővédnöksége alatt megrendezett Budapest Climate Summit konferencián Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vitatták meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében.

Az eseményen előadóként vett részt a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese, Dr. Csépányi Péter, aki októberi előadásában hangsúlyozta, az erdőre nem csak úgy kell gondolnunk, mint az éghajlatváltozás miatt veszélyben lévő értékünkre, hanem sokkal inkább úgy, mint a klímaváltozás kihívásaira választ adó potenciálra, hiszen

az erdő az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze.

Ennek egyik fontos eleme az erdőterület és a zöldfelület növelése, ami nemcsak a településeken kívüli mezőgazdasági területeken, hanem a városokban is megvalósulhat, részben erdőtelepítésként, illetve a fásított területek – parkok, fasorok, ligetek stb. – arányának növelésével.

A Budapest Climate Summit szervezői szerdán e gondolatok gyakorlati megvalósításának egy lépésével – a Pilisi Parkerdővel közösen – 30 darab hárs- és juharcsemetét ültettek el a XIX. kerületi Kúttói-parkerdő területén, amelyet a Pilisi Parkerdő a XIX. kerületi önkormányzattal együttműködésben 2019-ben egy balesetveszélyes, szemetes, leromlott állapotú, bozótosnak ható erdőből alakított át parkerdővé.

Pánczél Andrea, a White Paper Consulting ügyvezetője elmondta, hogy a Budapest Climate Summit szervezése során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak. Így például minimálisra csökkentették az újrahasznosított papíralapú marketing anyagok használatát. A konferencia résztvevői által fogyasztott ételek alapanyagai maximum 100 km távolságból érkeztek.

A pandémiás helyzet miatt idén kevés külföldi előadó és résztvevő érkezett, ezért a repülő utak miatti széndioxid kibocsátás az átlagnál kisebb volt, ennek ellenére a konferencia lebonyolítása együtt járt bizonyos mennyiségű károsanyag kibocsátással, amelyet a fák ültetésével szeretnénk semlegesíteni – tette hozzá Pánczél Andrea.

A konferencia ökológiai lábnyomának csökkentését kifejező szimbolikus faültetés egyben gyakorlati és példaértékű, a Pilisi Parkerdő Zrt. reméli, hogy minél több tudás és kompetencia talál a mostanihoz hasonlóan kapcsolatot a gyakorlati klímavédelemmel.

Pilisi Parkerdő Zrt. 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: