Szolgálatba állt Tomi, a viperakereső kutya (+ Videó)

Viperakereső kutyás egység állt szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál a rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében. Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt, melynek lezárultával alkalmasságukat a szolgálatikutya-kiképző bázison rendezett házivizsgán bizonyították.

Fotó: Schneider Viktor

A rákosi viperát nem könnyű fellelni a kiskunsági élőhelyein. Nem is csoda, hiszen ez a kistermetű kígyó számos állat étlapján szerepel, így a predáció elkerülése érdekében élete legnagyobb részét úgy éli le, hogy egy porcikája sem látszik ki a fűből. Az ilyen rejtőzködő életmódot élő fajok esetében egy adott élőhely állományának felmérése, vagyis annak megállapítása, hogy az egyedek hol és milyen számban fordulnak elő, nagy időbeli ráfordítást igényel. Egy vipera megtalálása akár 10-12 órányi folyamatos keresést igényel a kutatást végző személyek részéről. Reményeink szerint a keresőkutya segítségével ez az idő jelentősen lecsökkenthető. A minél pontosabb és hatékonyabb állománybecslés érdekében hozta létre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a rákosivipera-kereső kutyás egységet az „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban” című, LIFE18 NAT/HU/000799 azonosítójú projekt keretén belül.

„A kiképzés során Tomi megtanulta azonosítani különböző korú és nemű viperák és azok vedléseinek szagát. A jövőben feladatunk lesz a potenciálisan alkalmas élőhelyeken a rákosi vipera jelenlétének kimutatása, az előfordulások finomléptékű térképezése és az adatgyűjtés segítése a monitorozási tevékenységek során. Tomi már magabiztosan megtalál egy több ezer négyzetméteres élőhelyfoltban tesztelési célból elrejtett, levedlett viperabőr darabkát is és nem ad téves jelzést más fajra, például vízisiklóra vagy rézsiklóra sem” – számolt Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt és monitoring koordinátora, valamint kutyavezetője.

A viperák már elvonultak telelni, de kutyás egységünk folytatja a munkát és készül az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjában 2021 tavaszán megrendezésre kerülő alkalmassági és minősítő vizsgájára. Reményeink szerint a kutyás egység munkába állításával pontosabb képet kaphatunk a rákosi vipera kiskunsági elterjedéséről és erre az ismeretre alapozva hatékonyabban, a bizonyítottan viperák lakta élőhelyekre koncentrálva végezzük majd a természetvédelmi tevékenységeket.

Mizsei Edvárd és Tomi kiképzése a Pali Dog Center Kft. szolgálatikutya-kiképzőbázisán történt.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: