Kirándulóknak: hétvégére enyhül az idő

Nyakunkon a december és hamarosan itt a Mikulás is, ám az előrejelzések szerint nem hóban és fagyban fog megérkezni. A téliesen hideg idő csütörtökig tarthat ki, hétvégére viszont enyhébb léghullámok érkezhetnek dél felől, így az átlagosnál melegebb idő jöhet Mikuláskor.

Mi várható a héten? 

A felettünk lévő hidegebb, szárazabb légtömeg még pár napig felettünk időzik. Hatására több napsütésre, de csípős, több helyen párás, ködös reggelekre készülhetünk délutánonként 5 fok alatti maximumokkal.

Szerdától lassú enyhülés kezdődik a magasban Olaszország felett ugyanis egy mediterrán ciklon kap erőre, ami melegebb nedvesebb levegőt hoz dél felől a Kárpát-medencébe. Ennek a mediterrán ciklonnak a csapadékrendszere szerda estére érkezhet meg és péntek estig többfelé okozhat csapadékot az országban: a Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadék máshol eső hullhat belőle. Ennek részleteiről hamarosan külön cikkben is foglalkozunk.

Meleget hoz puttonyában

Az enyhülés hétvégén várhatóan fokozódni fog, mivel nagy eséllyel egy Nyugat-Európa felett kimélyülő teknő előodalára kerülünk, így még több meleg érkezhet a mediterrán térségből.

Szombaton több helyen kisüthet a nap, és többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti szél. A kevésbé szeles északi, északkeleti tájakon azonban beragadhat a nedves levegő, ami köd és rétegfelhőzet formájában napközben is megmaradhat. Hajnalban -2, +5, délután 4 és 12 fokra van kilátás.

Vasárnap többfelé élénk, erős keleti, délkeleti szél fújhat. Délután nyugat felől csapadék érkezhet, ami eső formájában hullhat le. Gyenge hajnali fagyok már csak északon, északkeleten lehetnek, a legmelegebb órákban pedig 6 és 13 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Érdemes napról napra nyomonkövetni az Időkép folyamatosan frissülő előrejelzéseit.

(Időkép)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: