Őszi séta a nyugalom szigetén, a Sárvári Arborétumban

Hazánkban több mint harminc botanikus kert várja a feltöltődni vágyókat minden évszakban. Bár az arborétumi séták legnépszerűbb időpontja egy-egy faj virágzásának ideje, legyen szó az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepéről vagy épp a Jeli Varázskert rododendronjainak virulásáról, ezeket a kerteket érdemes főszezonon kívül is bebarangolni, hiszen a természet ilyenkor is számos apró meglepetést tartogat. Nincs ez másképp a Sárvári Arborétumban sem, amely az október eleji kegyes időjárásban sárguló lombkoronáival végtelen nyugalmat sugároz magából.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Óriások birodalmában 

A botanikus kert a város szívében helyezkedik el, és mintegy 300 fa- és cserjefajnak, -fajtának ad otthont. A bejárat mellett közvetlenül egy térkép találató, amit érdemes memorizálni – vagy a telefonba befotózni -, hiszen ennek segítségével könnyebben felfedezhetjük a területet.

Miután rálépünk az ösvényre, az Erdő szellemének faragása elevenedik meg előttünk, mely biztosítja az erdő és a természetjáró nyugalmát és biztonságát. 

Alig kanyarog párat az út, máris olyan érzésünk támad, mintha az óriások birodalmába csöppennénk. Az arborétum ezen részén ugyanis az egykori ártéri keményfás ligeterdő 300 éves ősi kocsányos tölgyei és magas kőrisei emelkednek az ég felé. És ha már itt törpeként járunk a lombkorona alatt,  tovább haladva méginkább aprónak érezhetjük magunkat: a kert hagyományos értelemben vett arborétum részében ugyanis mintegy 200 éves platánok, fekete fenyők, tiszafák, japánakácok és vasfák nyújtózkodnak a magasba. 

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Őszi szín- és fénykavalkád

Ahogy a felvezetőben is hangsúlyoztuk, az arborétumok nem csak virágzás idején nyújtanak feledhetetlen élményt a látogatóknak. Október elején a kert már kezd színes ruhába öltözni. Apró piros és rózsaszín termések csüngnek a cserjék ágain, az avarban különböző formájú és színű gombák bukkannak fel, s a lemenő nap fénye bársonyosan világítja át a faleveleket. 

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

A csapásokat követve olykor zörgő falevelekkel borított, kedves kis fahidakon kelhetünk át, hiszen erre csobog a Gyöngyös-patak, de pihenőt tartva megcsodálhatjuk a tőkés récék tollászkodását is a nagyjából egy hektáros halastavon. 

Az arborétumban emléket állítottak Dr. Koltay György (1899–1961) Kossuth-díjas erdőmérnöknek, akit a magyar nyárfakutatás úttörőjének is neveznek. Az erdei utakat barangolva pedig Németh Mihály szobrászművész alkotásaira is rábukkanhatunk. 

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Mézes élmények

Miután körbejárjuk a ligeterdőt és az angolparkot, érdemes megállni a 2017-ben felújított kisháznál, amely a méhészet rejtelmeibe vezeti be a látogatókat. Az apró területen kaptárokat állítottak ki, de információs táblák segítségével megtudhatjuk azt is, hogy mi a méhész feladata és hogy milyen régre nyúlik vissza ennek a mesterségnek a története. 

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Azt tudtátok, hogy a méhek télen nem dolgoznak, hanem szorosan összebújva telelnek át a kaptárban? És azt, hogy a méhész állandó figyelemmel követi a mindennapjaikat? Így ő biztosít helyet a behordott nektárnak, ellenőrzi a méhcsalád egészségi állapotát és a méhanya petézési teljesítményét is.

A Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület a Mézesház mellett felállította az Emlékezés fáját is, amelyre felkerültek az eddig elhunyt méhésztársak nevei.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Nem csak kikapcsolódás

A látogatók rendszerint azért keresik fel az arborétumokat, hogy kikapcsolódhassanak, élvezhessék a friss levegőt, a nyugalmat és különleges látványban lehessen részük. A botanikus kerteknek azonban a háttérben kiemelt fontosságú feladataik vannak, természetesen Sárváron is. 

A parkban áll az Erdészeti Tudományos Intézet Központjának épülete. A sárvári kísérleti állomás 1954-ben kezdte meg tevékenységét, mely a hazai intézményes erdészeti nemesítés központjaként működik, egyúttal jelentős szerepet tölt be, különösen a nemesnyár esetében, a szaporítóanyag-gazdálkodás területén is.

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

Sétára fel!

A 9,2 hektár területű, országos jelentőségű védett természeti területet az év minden szakában felfedezhetitek. Az őszi színkavalkád még csak most veszi kezdetét, nehogy lemaradj!

Április elsejétől október 31-ig 9 és 19 óra között látogatható a kert, míg november elsejétől március 31-ig 17 óráig tart nyitva.

A felnőtt belépőjegy 500 Ft, a nyugdíjas, diák/gyermek jegy pedig 300 Ft.

Információ:
06-95/320-070
info@erti.naik.hu
Web

Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu

(Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu)

 

 

 

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: