Fa kívül és belül címmel nyílik kiállítás Zalaegerszegen

A tárlaton a fakéreg feldolgozását megjelenítő tárgyakat, faesztergályos munkákat, valamint a naiv szobrászat alkotásait mutatják be – mondta el Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti egyesület elnöke.

A felhívásra az ország minden térségéből – Kelet-Magyarországtól kezdve Zaláig – érkeztek pályamunkák. A faesztergályozás kategóriában a tálakon, használati tárgyakon kívül tartóval ellátott karmesteri pálca és néhány hangszer is látható lesz a kiállításon. A hosszú furulyák és a dudák néhány alkatrésze is kézi faesztergályozással készült.

A naiv szobrászat (népi szobrászat) tradicionálisan a pásztorművészethez kapcsolódik, hiszen a pásztoremberek a használati tárgyak mellett faragott életképeket is készítettek. A fiatalabb generáció a tradíciókra építve, modernebb kidolgozást alkalmaz – fejtette ki Skrabut Éva.
A fakéregből különböző méretű tárolóedények készültek: a tárgyak közt hagyományos terménytárolók és a mai gasztronómiai kultúrához méretezett kisebb fűszer- és gyógynövénytárolók, díszesebb ékszertartók is megjelennek. Az alkotók a Magyarországon fellelhető szinte valamennyi fa kérgét megmunkálták, emellett még a kobaktök külső rétegéből is készítettek pályamunkákat – ismertette a részleteket az egyesület elnöke.

Az innovációs díjat a fakéreg kategóriában az a fafaragó nyerhette el, aki alapanyag-választásban, technikai megoldásban, valamint a tárgyak funkciójában egyedit alkotott – fűzte hozzá.

A természetes alapanyag, a fakéreg sokoldalú felhasználása lesz a központi témája a szeptember 11. és 13. között tartandó, Kéregbe gurulunk. című konferenciának is. Szombaton Jankovics Tamás, a népművészet mestere a magyar kéregművesség alapanyagairól, Kiss Nóra etnográfus pedig a zalai kéregedényekről tart előadást. Szabó Zoltán etnográfus előadásán a fakéregből készült hangszereket ismerhetik meg a tárgyalkotó népművészetben tevékenykedő fafaragók. A kéregmegmunkálási technikákat népi iparművészek mutatják majd be.

A Fa kívül és belül című tárlat szeptember 23-ig tekinthető meg a zalaegerszegi Gébárti Kézművesek Házában, a pályamunkákból október 7-én Budapesten, a Hagyományok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban nyílik kiállítás.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: