Szarvasbőgés-hallgató túrák indulnak a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő négy erdészete idén ősszel is szakemberek által vezetett szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A korábbi években a lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő eseménysorozat szeptemberben a gímszarvasok nászidőszakában kínál érdekes programot. Az esti erdőbe érkező látogatók fültanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvas viadalok jellegzetes agancscsattogásának, szerencsésebb esetben pedig szemtanúkká is válhatnak. A szervezők a járványhelyzetre tekintettel felhívják a résztvevők figyelmét az alapvető járványügyi előírások betartására!

Fotó: Nagy Csaba

A szarvasbőgés az őszi erdő egyedülálló jelensége, amikor a gímszarvas bikák a nászuk időszakában bőgéssel kommunikálnak egymással. Más hangot hallatnak az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremüket védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák. A bőgés ezen túl az állatok fizikai állapotáról, méretéről és még a vérmérsékletéről is árulkodik. Így alakul ki az a jellegzetes hangzás, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami alkonyattól erősödik, s leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható. Ilyentájt, az átmenetileg hangossá váló erdőben valóban érzékelhető a vadon élő állatok jelenléte.
Nászuk időszakában a gímbikák ivarérett ünőket és teheneket terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki saját háremüket. Bőgésükkel fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött „szeráj” kizárólagos urai maradjanak, amíg minden egyedet meg nem termékenyítenek. A bikák folyamatosan a háremük körül maradnak, éberen vigyázzák, hogy más hímek ne juthassanak a közelébe. Először hanggal próbálják távolmaradásra bírni a betolakodni akarót, ha ez eredménytelen, meg is vívnak egymással. Ilyenkor messziről hallható az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogása. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését, őt nevezik „kereső” bikáknak.

Az állatok nyugalma, zavartalan násza érdekében a Pilisi Parkerdő arra kér minden érdeklődőt, hogy kizárólag szakember által vezetett túrákon és ne saját, egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek a szarvasok nászával!

A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak, év és napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet egy kis zseblámpa és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!

A szervezők kifejezetten kérik, hogy csak és kizárólag tünetmentes, egészséges emberek jelentkezzenek a programokra és a túrák alkalmával mindenki tartsa be az alapvető, aktuális járványügyi előírásokat!

Fotó: Lampert Zsolt/Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilis Parkerdő szarvasbőgés túráinak helyszínei és időpontjai

Budapesti Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 7, 9, 11, 15, 16, 17,22, 23, 24, 28.
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában.
Túra ideje: 18:00-20:30, túra hossza: 3-4 km.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Hétköznap felnőtt: 1500 Ft, 14 év alatti gyerek: 1000 Ft.
Hétvégén (péntek, szombat, vasárnap): felnőtt: 2000 Ft, 14 év alatti gyerek: 1500 Ft.

Jelentkezés: e-mailen keresztül, telefonszámot is megadva a both.zsuzsa@pprt.hu címen, legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.

Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Visegrádi Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 7, 8, 10.
Találkozó: 17:30-kor az Apátkúti völgyben, a Bertényi Miklós Füvészkert (Ördögmalom Erdei Étterem) bejáratával szemben.
Túra ideje: pl. 18:00-20:00, túra hossza: 3 km.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Felnőtt: 2.000 Ft, 14 év alatti gyerek: 1.000 Ft.

Jelentkezés: e-mailen keresztül a feher.adel@pprt.hu címre, telefonszámot is megadva, legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.

Alkalmanként maximum 25 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Valkói Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 10, 12, 15, 24, 26.
Találkozó: 16:30 Juharfai bejáró (szept. 24, 26.: 16:00) GPS: 47.576896, 19.429145 (sorompó előtt)
Túra ideje: 17:00 – 20:00 (szept. 24, 26.: 16:30 – 19:30), túra hossza: 3-5 km.
Részvételi díj, ami előre utalással fizetendő:
Felnőtt: 5000 Ft, 10 év alatti gyerek: ingyenes.

Jelentkezés: e-mailen keresztül a kelecsenyi.szilard@pprt.hu címre, telefonszámot is megadva, legkésőbb a túra indulása előtti napon 24:00-ig.
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Gödöllői Erdészet
A túrák időpontja: szeptember 10, 15, 17, 22, 24.
Találkozó: 17:30-kor a Galgamácsai Vadászháznál.
Túra ideje: 18:00-20:00, túra hossza: 3-4 km.
Részvételi díj a helyszínen fizetendő:
Felnőtt: 5000 Ft, 14 év alatti gyerek: 2500 Ft.

Jelentkezés: e-mailen keresztül a magassy.erik@pprt.hu címre, telefonszámot is megadva, legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.

Alkalmanként maximum 40 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: