Kevésbé lesz szerencsénk idén a Perseidákkal

A meteorraj maximuma idén augusztus 12-én délutánra esik, éjszakánként pedig a holdfény zavarhatja a megfigyelést – írja az Időkép

Augusztus a csillaghullás hónapja, ilyenkor érkeznek meg a Perseidák. A Perseus csillagkép felől érkező meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik leginkább megbízható meteorraja, egyben a nyár leglátványosabb meteorárama. Nagyjából a július 17. és augusztus 24. közötti időszakban találkozhatunk a Perseus-ikerhalmaz vidékéről érkező Perseida meteorokkal, amelyek gyorsak és sárgás színűek. A fényesebb meteorok gyakran hagynak másodpercekig, percekig megmaradó nyomot.

A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint idén nem lesz túl nagy szerencsénk a Perseidákkal, hiszen maximumuk augusztus 12-én 13 és 16 óra UTC (magyarországi idő szerint szerda délután 3 és 6 óra) közé esik, ami a hazai észlelők számára nem kedvező. Ettől függetlenül a legtöbb tűzgömböt 12-ről 13-ra (szerdáról csütörtökre) virradó éjszaka csíphetitek el:

óránként akár 100 hullócsillag is felbukkanhat az égbolton.

Az időjárással nem lesz probléma, alig lesz felhő az égen, viszont a Hold az éjszaka második felében problémákat okozhat majd: az utolsó negyed augusztus 11-ére esik (ekkor 47 százalékos lesz, 13-án pedig már csak 37 százalékos), tehát viszonylag erős holdfény fogja zavarni az észlelést.

Reméljük, a felsorolt akadályozó tényezők ellenére is minél több látványos fotót sikerül készítenetek a Perseidákról.

(Időkép)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: