Régi gyümölcsfajtákat őriznek a Csörgőalma Gyümölcsöskertben

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság régi gyümölcsfajtákat megőrző és bemutató kertje a Csörgőalma Gyümölcsöskert.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A templomszeren található kaszálógyümölcsös több mint 100 faegyedből áll. A kertet zömében almák és körték uralják, de megtalálhatóak itt cseresznye és szilva fajták, valamint szelídgesztenye és a Magyarországon védelem alatt álló házi berkenye is.

A kaszálógyümölcsösök nagyon sok régi fafajtát őriznek. A fák többsége elöregedett, hamarosan kipusztulnak, ki is halhat egy-egy fajta. Lassanként helyüket átveszik az intenzív néhány tulajdonságra nemesített gyümölcsfajták.

Érési idejük széthúzódó, felhasználási lehetőségük gazdag: pálinkát, gyümölcslevet, befőttet, lekvárt, süteményt, ecetet, aszalványt készítettek a gyümölcsökből. Az őshonos fajták ellenállóak, nem kell permetezni őket, jól bírják a helyi talaj- és éghajlati viszonyokat. 

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Kaszáló gyümölcsösök, ahogy a nevük is utal rá a gyümölcs termés mellett szénát is szolgáltatnak a jószágnak, a kaszálás, széna lehordás következtében pedig értékes növényeket őriznek. Májusban az agárkosbor, sömörös kosbor virít a fák alatt, októberben az őszi kikerics színesíti a gyümölcsösök alját.

A kertben a génmegőrzés mellett fontos szerep jut a bemutatásra is, ezért az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt napokban az alábbi 20 gyümölcsfajta egyedeit látta el információs táblával:

  • bakszar körte, batul alma, bőralma, csörgőalma, eper alma, fekete cseresznye,
  • házi berkenye, hébér körte, koszos alma, köcsögalma, mézes körte, mosánszki alma,
  • piros téli pogácsa alma, Sándor cár alma, szelídgesztenye, tökalma,
  • Török Bálint alma, tüskés körte, vajalma, zabérő körte.

Fotó: Nagy Dániel, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A jövőben a többi fát is szeretnénk hasonló módon megjelölni, így az érdeklődők tájékozódhatnak a fajta jellemzőiről, az érés idejéről és a felhasználhatóságról is.

A gyümölcsöskert szabadon látogatható.

(Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: