Pilisi Parkerdő: fizetős parkolással a kritikus természeti terhelés ellen

A Pilisi Parkerdő területén jelen lévő évi 25 millió látogató elsősorban a frekventált kirándulóhelyeken és környékükön eredményez – főképp hétvégente – kritikus természeti terhelést. Ezt a terhelést mérsékelni, szabályozni kell, egyrészt azzal, hogy a kirándulók újabb, kevésbé ismert célpontokat fedeznek fel, másrészt olyan infrastrukturális fejlesztésekkel, mint amilyen az Apátkúti parkolóé.

Aki kirándulószezonban, hétvégén a frissen felújított Apátkúti-tavat, a Bertényi Miklós Fűvészkertet, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja a Pilisi Parkerdő gyönyörű helyszínei közül, jó idő esetén valószínűleg a fővárosi bevásárlóközpontok péntek délutáni parkolóképével találkozik.

Autó autó hátán, hely sehol, tülekedés,

sokan pedig a nagy nehezen leparkolt kocsiktól pár méterre, a Telgárthy-réten telepednek le piknikezni, számukra egy nehéz parkolás, néhány lépés séta és a zsúfolt réten leterített pléd adja meg a hétvégi természetjárás élményét. Egy-egy ilyen hétvége után a Telgárthy-rét és az Apátkúti-völgyben kialakított

parkoló úgy fest, akár a fesztiválhelyszínek zárás után:

ételmaradék, otthagyott lufik, műanyagpalackok, keréknyomok mindenütt.

A Pilisi Parkerdő a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdei turizmus megvalósításában elkötelezett. Ez utóbbi fontos eleme, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel, hiszen az erdőben mégiscsak mi, emberek vagyunk a vendégek, a vadon élő növények és állatok pedig az erdő lakói.

Az Apátkúti-völgyben található parkoló fizetőssé tétele 2020 szeptemberétől elsősorban a fenntartható erdei turizmus megvalósításának egyik eszköze. Egyrészt szabályozza, mérsékeli az Apátkúti-völgy és a Telgárthy-rét terhelését, másrészt a fizetős szolgáltatásból befolyó árbevétel forrást biztosít a terület gondozására, folyamatos tisztítására, karbantartására.

A Pilisi Parkerdő a napi parkolási díj összegét mindössze 1.000 forintban határozta meg, amely bármilyen városi parkolással összehasonlítva is alacsony ár.

De miről is van szó pontosan?

Apátkúton egy 95 férőhelyes parkoló várja majd a területrendezés után a látogatókat, amelyben kihajtás közben, érintés nélkül lehet fizetni, kártyával vagy egyéb, érintésmentes fizetőeszközzel. A parkolóhelyek elrendezését a kerékpáros közlekedés figyelembevételével alakítják ki. A kivitelezés augusztus elején kezdődik, várhatóan szeptember elejéig tart.

Mire fordítja a Parkerdő a parkolási díjakat?

A fizetős parkolási szolgáltatásból befolyó árbevétel olyan, a terület karbantartásával kapcsolatos feladatokra fordítható, amelyek elvégzését jelenleg a Pilisi Parkerdő kizárólag saját, erdőgazdálkodásból származó forrásaiból finanszírozza.

Az egyre növekvő turizmus azonban mind több és több karbantartási ráfordítást igényel. E feladatok közül kiemelt jelentőségű a hulladékkezelés és a Telgárthy-rét hatalmas látogatottsága miatt indokolt nyilvános erdei illemhely működtetése, de a fizetős parkolással teremthető meg a tűzrakóhelyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költsége, továbbá a rendszeres kaszálások és az erdei játszótér üzemeltetésének forrása is.

A Pilisi Parkerdő reményei szerint az apátkúti fizetős parkoló elindítása jelentős és a Parkerdő látogatói számára is érzékelhető lépés a jelenleginél rendezettebb és fenntarthatóbb visegrádi turisztikai környezet megvalósítása felé.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: