A mesék csodálatos lényeit faragták ki a vidéki erdőben

Manó, sárkány, boszorkány, tündér – gyermekkorunk mesei világának állandó szereplői elevenednek meg nem akármilyen módon egy Balatonhoz közeli kis településen. De hogy kerülnek egy erdőbe a klasszikus történetek jó és rossz alakjai fából kifaragva?

TELJES KÉPGALÉRIA ITT>>>

Fejér megyében, nem messze Székesfehérvártól terül el egy kevesebb mint ezer lakost számláló település, ahol igazi vidéki hangulat uralkodik templomok harangzúgásával, rendezett, virágos portákkal. A nyugalmat árasztó környezet a napokban egy igazán különleges látványossággal bővült, a Füle határán található erdőben mostantól misztikus alakok keltik életre a mesék világát. 

Fantáziavilág kifaragva

Láncfűrészes szobrászok találkoztak augusztus első hétvégéjén, hogy egy egészen különleges, egyedi meseparkot hozzanak létre a Balatonhoz közeli településen. Bánt József, Gáborecz István, Hadaró Szabolcs és Katona Szonja hazai és nemzetközi fafaragókat hívtak össze, hogy alkotásaikat egy helyen mutathassák be a közönségnek.

Az alkotótáborban a művészeknek három napjuk volt arra, hogy a nyersanyagból maradandót alkossanak. Volt, aki a mesék rettegett alakját, a boszorkányt formázta meg, de pálcáját lendítő, bájos tündér is helyet kapott a zöld lombok alatt. Nem hiányozhat egy fantáziavilágot bemutató parkból az erdő szelleme sem, de a nimfákat bujasággal zaklató szatír formája is felbukkan a törzsek között. A fák közt kanyarodva manókkal, kobold lakkal és hátizsákos egerekkel is találkozhatunk. 

Ki mondta, hogy fűrész csak férfi kézbe való?

A találkozón megjelent tíz művész alkotói folyamatát meglesve lettünk figyelmesek arra, hogy bizony a láncfűrészt nem csak a férfiak tartják rutinosan kezükben, segítségükkel hölgyek is csodákat faragnak. 

Bárdi Andrea varázspagony tündérét formázta meg: “rajztanár vagyok, korábban rézdomborítással foglalkoztam, melynek kapcsán részt vettem egyszer egy fafaragó táborban.” Andreának kezdetben nem voltak profi szerszámai, de elmondása szerint csak bátorságot kell meríteni az elején, az alkotás öröme magával sodorja az embert.

A fülei erdőből nem hiányozhat az ent, azaz a fapásztor sem. Katona Szonja, aki tíz éve szobrászkodik, már a terület feltérképezésekor lecsapott a korhadt fára, hogy abban keltse életre a Gyűrűk Urából is ismert misztikus alakot. “Összeállt a fejemben a kép, megfogtam a láncfűrészt és kiszedegettem. Nem rajzoltam meg előre. Arra nagyon kellett figyelni, hogy a fa belsejében van egy lyuk, így ezt ki kellett kerülni, óvatosan kellett faragni.”

Fedezd fel Te is a varázserdőt!

Ha a Balatonra indultok a családdal, mindenképp álljatok meg Fülén, hogy megcsodálhassátok a láncfűrészes szobrászok alkotásait, ugyanis a varázspagony lombkoronái alatt sétálva fantáziadús élményben lesz részetek.

A szoborpark az év minden szakában látogatható.

Az alkotás folyamatáról társoldalunk, az Erdő-Mező Online készített videós beszámolót, de hamarosan az elkészült műveket is bemutatjuk:

TELJES KÉPGALÉRIA ITT>>>

(Gribek Tímea -Erdeiprogramok.hu)

 

 

 

 

 

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: