Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik, ha az Őrségben jár

Bár leggyakrabban ételeinkben találkozunk velük, ne csak étkezési szempontból tekintsünk a gombákra!

Valamennyi gombának létfontosságú szerepe van az erdei életközösség működésében. Ők végzik el a holt faanyag lebontását, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, nagymértékben hozzájárulva ezzel azok egészségéhez.

A gombaszedés során mind az erdő ökoszisztémájának egyensúlyára, mind saját egészségünkre gondolnunk kell!

Ennek érdekében legyünk figyelemmel az alábbiakra:

  • Az Őrségi Nemzeti Park területe országos jelentőségű védett természeti terület, ahol jogszabály védi az élő és élettelen értékeket. A védett terület határát hatósági táblák jelzik. Jó, ha tudjuk, hogy a Természet védelméről szóló törvény védett területen a természetvédelmi hatóság engedélyéhez köt mindennemű gyűjtést, így a gombaszedést is! (Nem védett állami erdőben 2 kg gomba szedhető fejenként, naponta külön engedély nélkül.)
  • Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, bármiféle erdei „termék” gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a terepen tábla jelzi.
  • Csak az ehetőnek ítélt gombákat szedjük le! A bizonytalan fajokat tegyük külön, és vizsgáltassuk be egy gombaszakértővel! Az ismeretlen gombákat azért szükséges külön kezelni, mert így megakadályozzuk, hogy az esetleg mérgező gomba törmelékei a többi gombához keveredjenek.
  • Ne tapossuk szét, rúgjuk fel a gombákat, és ne dúljuk fel élőhelyüket!
  • Ne szemeteljünk!

  • Az elöregedett és férges gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal gombákat. Az utóbbiaknak még nincsenek tipikus határozó bélyegeik, így gyakran nem ismerhetők fel egyértelműen. Ha tévedésből mégis felvettünk egy rágott, öreg gombát, amelyet mégsem vinnénk magunkkal, akkor tegyük vissza, ezzel lehetőséget adva, hogy elszórja a spóráit.
  • Jól szellőző kosárban vagy táskában tároljuk a gombákat, mert a zárt műanyag zacskóban tartottak hamar felmelegednek, ami a fehérjék gyorsabb lebomlásához vezet. Az ilyen gombák elfogyasztása rosszullétet is okozhat!
  • Ne gyűjtsünk gombát forgalmas út mentén, mert számos faj nagy mennyiségű mérgező nehézfémet képes megkötni!
  • Magyarországon 58 gombafaj jogszabályi védelmet élvez, ezek közül számos megtalálható az Őrségben.  Természetvédelmi értékük egyedenként 5000 vagy 10 000 Ft. Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombát szed fel!
  • Amennyiben árusítás, kereskedelmi forgalomba hozatal a cél, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól.

Tekintettel a fentiekre, ne lepődjünk meg, ha a természetvédelmi őrszolgálat képviselője átvizsgálja kosarunkat, ill. kéri a gombásztúrák szervezőitől és vezetőitől az engedély felmutatását!

(Kóródi Blanka – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: