Virtuális tanösvényt avattak fel a Bakonyban

Geotúrával avatták fel a Kőkatlan virtuális tanösvényt, amelyet a település, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) Bakony–Balaton Geopark Csoport és a Bakonyalja Barátai Egyesület (BAB) összefogásával hoztak létre.

– A közösségi együttműködés szép példája ez a tanösvény. A BAB Egyesület megkereste a kialakításhoz szükséges pénzforrást, festette a turistajelzéseket, az önkormányzat vállalta a táblák felállítását, igazgatóságunk a QR-kódos tartalmat fejlesztette, de a legfontosabb, hogy januárban több mint hatvan önkéntes vett részt a kőkatlan kitisztításának munkájában –mondta Petróczi Imre, a BfNPI igazgatóhelyettese.

– Ez a Bakony nyugati vége, a Rendeki hegy önmagában is egy geológiai érdekesség. Itt, a falu határában pedig ez a több száz éves kőfejtő feltárja azokat az izgalmas kőzeteket, földtani eseményeket és ősmaradványokat, amelyek ugyan máshol is előfordulnak a Bakonyban, de itt, ebben a kőbányában kis helyen, látványosan bemutathatók – mondta el Futó János geológus.

A tanösvény a falu közepén egy indítótáblával kezdődik, így könnyű rátalálni, és erről már lehet tájékozódni a következő látnivalókról. Az utat kis térképvázlat mutatja, és elhelyeztek itt néhány figyelemfelkeltő képet is. A tanösvény körülbelül egy kilométer hosszan a falun keresztül halad, menet közben a kőépítészet hagyományait lehet megcsodálni. Csabrendek területe a késő bronzkortól lakott, kultúrtörténeti emlékeit szokatlan módon ismerhetjük meg. A tanösvény megállóit faoszlopok jelzik, ezeken QR-kódokat helyeztek el. Mobileszközzel a kódokat olvasva internetes háttérfelületre jutunk, ahol bőséges információt találunk a helyszínről, ahol járunk, a látnivalókról, melyeket érdemes közelebbről is megszemlélni.

A tanösvény a falu határába, a régi kőfejtőbe vezet, melynek falai 25-30 méter magasak. A község 1700-as években épült templomának vastag falaihoz is innen termelhették ki a követ. Az itteni kőfejtés végét a téglából való építkezés elterjedése jelenthette.

A kőfejtő szélén felkapaszkodva a keskeny hegygerincen szép kilátópontra jut az ember. A Kisalföld felé látszik innen a Somló, a Ság-hegy, és tiszta időben a Kőszegi-hegység mögött a Schneeberg kétezer méteres csúcsát is látni.

A TELJES CIKK ITT ÉRHETŐ EL>>>

Szöveg és fotók: Sági Ági – veol.hu

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: