Aranyos a külseje, de kíméletlen ragadozó

A hermelin ugyan hazánk egész területén jelen van, de jelenlegi ismereteink szerint a menyétfélék közül az egyik legkevésbé elterjedt faj. Leggyakrabban tavak, patakok, csatornák mentén találkozhatunk vele, elterjedését a foltszerűség és az esetlegesség jellemzi. Rendkívül óvatos, félénk, az emberi zavarásra érzékeny, igen nehéz a megfigyelése is. A napokban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai játszadozó hermelinkölykökre bukkantak a Kolon-tónál, a Nagy-víz mellett.

A mindössze 25-30 cm testhosszú, 150-400 grammos hermelin rendkívül ügyes vadász, a nála nagyobb prédát, például mezei nyulat is képes tarkóharapással megölni. Áldozatai a vízben sincsenek biztonságban, ugyanis kitűnően úszik. Állománya erősen függ a fő táplálékát adó mezei pocok és vízipocok állománytól. A rágcsálókon kívül nem veti meg a madarakat, hüllőket, kétéltűeket, halakat sem.

A játszadozó kölykökről Morvai Edina, a nemzeti park munkatársa készített felvételt:

Tőlünk északabbra élő társaik télen hófehér bundát öltenek, a délebbre élőkre ez nem jellemző. A hazai példányok a kettő közötti átmenetet képezik, egyesek kifehérednek, míg mások télen is barna bundában maradnak, csak a hasuk alja fehér. A menyéttől könnyen meg lehet különböztetni, mivel a farka vége télen-nyáron fekete marad.

A hermelin hazánkban védett, emberi zavarástól mentes élőhelyigénye és táplálkozása miatt is sérülékeny az állománya. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: