Ismét teljes kínálattal várják a feltöltődni vágyókat a nemzeti parkok

Újra várják a látogatókat a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai létesítményei, ismét fogadnak vendégeket a szabadtéri kiállítóhelyek, bemutatóterek, állatparkok, állattartó telepek bemutatóterei és vendéglátóhelyeik, kinyitnak a látogatóközpontok, a barlangok és folytatódnak a szakvezetéses túrák – közölte az Agrárminisztérium.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei: országszerte 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang, 64 bemutatóhely, 33 látogatóközpont, 6 tájház, 15 erdei iskola mutatja be a nemzeti parkok élő és élettelen természeti-, illetve kulturális értékeit.

A veszélyhelyzet ideje alatt felértékelődött a nemzeti parkok tanösvényeinek szerepe, nagyon népszerűek voltak ezek az önállóan látogatható útvonalak a természetbe vágyók körében. Hazánk tanösvény-hálózata 186 útvonalból áll, és együttesen 1000 kilométer hosszan terül el, nagyrészt védett természeti területen. A nemzeti parkok tanösvényei azok számára nyújtanak élményt, akik vezetett túrák nélkül, önállóan szeretnék megismerni egy adott terület értékeit, ráadásul ezek a túrák más, nemzeti parki programokkal is összekapcsolhatók, így egész napos kikapcsolódást nyújtanak a családnak.

A közelmúltban olyan jelentős beruházások fejeződtek be a nemzeti parkokban, mint például a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása, a Körösvölgyi Állatpark továbbfejlesztése. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén már birtokba vehetik a vendégek a szaporcai Kolokán Szállót, a Nagyharsányi Szoborpark fejlesztése keretében napokon belül átadjuk a nagyközönségnek a Natura 2000 területek hálózatának népszerűsítését szolgáló Kikerics panoráma sétányt és a hozzá kapcsolódó látogatóközpontot.

A Tejút látványa a Bükk-fennsíkról (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Magyarországon 10 nemzeti park található, az igazgatóságok működési területe az ország teljes egészét lefedi, ezen belül is 300 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület tartozik a vagyonkezelésükbe. Népszerűségüket jól jelzi, hogy évente mintegy 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak, amely 26 százalékos növekedést jelent 2010 óta. Évek óta sok vendéget vonz például a jelenlegi is zajló tihanyi Szedd magad! levendulaakció, vagy a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat.

Kérjük, hogy mielőtt felkeresik nemzeti parkjaink programjait, létesítményeit, az aktuális tudnivalókról és feltételekről előzetesen tájékozódjanak az igazgatóságok honlapján, közösségi felületein.

(AM Sajtóiroda)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: