A PéliPark izgalmas túrákkal várja a látogatókat

Péliföldszentkereszten a szalézi gyökerek mellett egyre erőteljesebben van jelen a világi tartalom, hiszen a PéliParkban látogatóközponttal, turisztikai attrakciókkal várják az idelátogatókat. Az intézmény vezetőjével, Gadácsi Péterrel arról beszélgettünk, hogyan kapcsolódik össze a két szemléletmód és mi várja az érdeklődőket.

A Gerecse Natúrpark Látogatóközponttal találkoztunk már, de a PéliPark név eddig ismeretlen az itt élőknek. Hogyan kapcsolódik a PéliPark a szaléziakhoz?

Péliföldszentkereszt alapvetően nagyon mély szalézi hagyományokkal bír. 1913-ban a szaléziak itt telepedtek le Magyarországon, ezért egyfajta szalézi bölcsőként is tekintenek a területre. Bár az atyák ma már az ország különböző részein vannak, mindig vissza-visszajárnak, mint szalézi közösség Péliföldszentkeresztre, hogy újra találkozzanak egymással és azzal a láthatatlan erővel, ami itt számukra különösen jelen van. Ezt az „életérzést” fedezték fel a szalézi család mellett egyéb ifjúsági szerveződések, csapatok és ők is most már évről-évre visszajárnak ide. Itt meg lehet szállni, itt lehet focizni, úszni egy jót a közeli tóban: sok izgalmas szakrális és közösségi program várja őket, és ehhez illeszkedik maga a PéliPark infrastruktúrájával, programjaival, élményeivel.

A PéliPark picit több, mint a látogatóközpont, hiszen ezen a területen próbáljuk meg kialakítani azokat a szolgáltatásokat, amelyek a látogatogatóközpontból, mint egy információs központból indulnak és oda is érkeznek vissza. Ilyen akár egy izgalmas kirándulás, egy félnapos élménycsomag, amely során megismerkedhetünk az Öreg-kővel, vagy akár egy vezetett túra.

Milyen élményeket élhetnek át azok a látogatók, akik úgy döntenek, eljönnek ide Péliföldszentkeresztre?

Folyamatosan szeretnénk lehetőséget biztosítani a vendégeknek, hogy találkozzanak az újdonságokkal, a látogatóközpont által nyújtott szolgáltatásokkal. A járványhelyzet miatt kényszerszünetet kellett tartanunk, ez idő alatt újragondoltuk és újrastrukturáltuk a terveket, hogy milyen irányba építsük ki a turisztikai szolgáltatásokat. Érdemes most is kilátogatni hozzánk, mivel a kávézónk szabadtéri teraszán várjuk a látogatókat, valamint újra nyitottuk a gyerekek számára a kültéri játszóterünket is. De később is érdemes lesz visszatérni, mivel hamarosan szeretnénk megnyitni a látogatóközpontot és indulunk a turisztikai attrakcióinkkal is a PéliParkban.

Milyen látnivalók, attrakciók várják a kirándulókat, akik szeretnék jobban megismerni a szaléziakat, akik valódi szakrális feltöltődésre vágynak?

A szaléziakhoz kapcsolódóan több tematikus sétát ajánlunk. Terveink szerint havonta/kéthetente lesz garantált kulturális vezetett túránk, amely a szalézi hagyományokkal, élettel foglalkozik, bemutatja Péliföldszentkereszt kulturális örökségét, amelyet egy a helyszínt jól ismerő ember vezet majd.

Illetve lesz egy Don Bosco kalandséta, amelyet szakképzett túravezetőkkel lehet megtenni. Ezt a túrát kifejezetten a fiatalabb korosztálynak ajánljuk, hiszen sok interaktív elemet rejt magában. A szalézi hagyományok nyomában járunk majd, megnézzük a templomot, a Szent-kutat, a tavat és a kiállítást, Don Bosco életének példáján keresztül. Ezt a kirándulást mindig a korosztályok igényeihez fogjuk igazítani, hiszen egy óvodást más érdekel, mint egy általános-, vagy középiskolás diákot.

Mindkét program egyéni csoportok látogatása során is kérhető.

Végül lesz még egy harmadik séta is, azzal valószínűleg ősszel tudunk indulni. Ez a korábbiakkal ellentétben nem garantált program, hanem egy online túravezetés, séta. Egy letöltött applikáció segítségével a résztvevők a saját tempójukban, saját érdeklődésüknek megfelelően fedezhetik fel az itteni látnivalókat, közben pedig hallgathatják az ide kapcsolódó érdekességeket. Ez lehetőséget ad mindenkinek a saját belső békéjének a felfedezésére is.

A TELJES INTERJÚ ITT OLVASHATÓ>>>

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: