Itt a gombaszezon! – Ezt tudtad?

A gombák se nem állatok, se nem növények! Az élővilág harmadik legnépesebb országát alkotják, de alapvetően kicsit mindegyikre hasonlítanak a mellett, hogy egyedi szerveződésű élőlények.

Nincs feje, de kalapot hord,
Hozzá gyakran cifra bocskort,
Ha alaposan ismered,
Akár meg is eheted.

Ahogy a találós kérdés is említi, először meg kell, hogy ismerjük a gombát, mielőtt elkezdenénk a gyűjtését. A Vértesi Erdő Zrt. összegyűjtötte a legfontosabb információkat a gombákról! 

A Földön jelenleg körülbelül 1,5 millió gombafaj él, melyek közül számos faj szemmel nem is látható méretű. A négy milliméternél nagyobb gombákat nevezzük nagygombáknak, melyek egy része ehető, egy része pedig mérgező az emberi szervezet számára. A legtöbb gomba kora tavasztól késő őszig mutatja meg magát, termőtestét. Ezt fogyasztjuk.

Na, de hol is érdemes keresni ezeket a különleges élőlényeket és hol nem?

A válasz nem egyszerű, ugyanis a gombahatározók bevezetőjében gyakran előforduló jó tanácsokkal ellentétben (minthogy olyan erdőt érdemes felkeresni, ahol a talaj savanyodását mohafoltok jelzik vagy ahol gyér az aljnövényzet vagy semmiképpen se meredek hegyoldalt, köves sziklafalakat válasszunk) azonban a gombák nem olvasnak szakirodalmat, így például a rókagomba néha kifejezetten ezeken a helyeken tanyázik.

Kirándulások alkalmával gyakran keresztezi utunkat egy-egy patak. Érdemes ilyenkor körülnézni a part menti kidőlt, korhadó fákon. Ezeket a helyeket kedveli például az ízletes tőkegomba.

(Fotó: Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

A gombák megjelenése jelentős mértékben függ a környezeti tényezőktől, különösképp a csapadékmennyiségtől. Tulajdonképpen, ha nincs eső, nincsen gomba! A legbiztosabbra akkor mehetünk, ha meleg időben néhány napot esik az eső, majd újra napsütéses időjárás következik. Ekkor várjunk 10 napos napot és elő a kosarakkal, gombászkéssel, határozóval!

A kosár fontos kellék, hiszen a gombák nagyon érzékenyek, könnyen törnek, így zacskóba nem érdemes gyűjteni őket. Elengedhetetlen, hogy – ha a legközelebbi szezonban is szeretnénk gombát „szüretelni” – késsel vágjuk le a termőtestet és ne húzzuk ki a földből! És, ami a legfontosabb: a határozás. Egy gomba meghatározásakor minél több részletet érdemes megfigyelni, majd ezen bélyegek jelentőségét az adott fajnál. Kalapos gombák esetén először vizsgáljuk meg a termőréteget, mely a kalap alsó oldalán található. Ez lehet lemezes, csöves, tüskés vagy ráncos. A tönkön lehet gallér, melynek adott esetben alakja is lényeges. Sokféle méret- és színváltozat ismert, de a termőréteg színét adó spórasor állandó színű. Bizonyos fajok mindenféle „varázslat” nélkül el tudnak színeződni nyomásra. A csiperkék például sárgulnak, a tinóruk kékülnek.

Jellegzetes „gombatrükk” még az úgynevezett boszorkánygyűrű vagy boszorkánykör, mely során a föld alatti gombafonalak sugárirányban terjednek és így növesztenek termőtestet. A jelenségnek nem egész kört alkotó alakját folyásnak nevezzük.

Ha kedvet kaptunk, hogy a legközelebbi kirándulást gombagyűjtéssel is egybekössük, ismernünk és be kell tartanunk néhány fontos szabályt – az erdőjárás íratlan szabályai mellett:

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló rendelet alapján, az erdei haszonvétel általános szabályai vonatkoznak a gombagyűjtésre is.

„42. § (1) Gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése, illetve forrásvíz elhordása
a) az állam 100%-os tulajdonában álló erdőben az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségben erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával,
b) az állam 100%-os tulajdonában nem álló erdőben a haszonvételi joggyakorló előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható.
(2) Ha jogszabály másképpen nem rendelkezik, egyéni szükségletnek minősül személyenként, naponta legfeljebb
a) 2 kg gomba,
b) 2 kg vadgyümölcs vagy
c) 2 kg gyógynövény gyűjtése.
(3) Egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, gyógynövény illetve forrásvíz kereskedelmi forgalomba nem hozható.”

A végére néhány jótanács: ha nem vagyunk magabiztosak a határozásban, mindenképpen kérjük szakértő segítségét, valamint ha tehetjük, akkor a vadon élő állatok nyugalma érdekében ne a kora hajnali vagy késő esti időpontot válasszuk a gombászkodásra.

Vértesi Erdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: