Befejeződtek a tavaszi erdősítések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A természeti környezetünk, gazdag és tiszta vízkészleteink, termőföldjeink, erdeink és ezek élővilágának megóvása fontos, felelősségteljes feladat. A gyorsan és kiszámíthatatlanul változó éghajlati körülmények miatt különös figyelmet kell fordítani a meglévő biológiai sokféleség megőrzésére és az élőhelyek természeti állapotának fenntartására, javítására, a változatosság fokozására. Az ennek szellemében végrehajtott, folyamatos erdőborítást biztosító beavatkozások, és a természetes úton történő erdőfelújítások fakitermelési munkálatait a tavaszi lombfakadás előtt befejezte az Északerdő Zrt. – tájékoztatott Zay Adorján vezérigazgató.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gazdálkodó társaságnál a felújítás alatt álló erdőterületek négyötöd részén természetes módon történik az erdőfelújítás, azonban mintegy 20%-án csak mesterséges úton végrehajtott csemeteültetéssel biztosítható az őshonos fafajokból álló, elegyes, és állékony erdőtársulások lehető leggyorsabb kialakítása. A tavaszi szezonban mintegy 170 hektáron 1,1 millió csemetét ültettek el az elpusztult fenyőerdők helyén, illetve a 2019. évi aszályos időjárás okozta károk felszámolása érdekében.

A mesterséges erdősítések megeredése, megmaradása és megfelelő fejlődése érdekében a jó minőségű talajelőkészítésre, az ültetés szakszerűségére különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, és az ápolások időbeni végrehajtásáról is gondoskodni kell. Az elhivatottság, az odafigyelés, a szakértelem és a tapasztalat azonban nem mindig elég: az elmúlt 30 napban hullott csapadék mennyisége nem érte el a 10 mm-t a megyében, pedig az erdősítések sikerességéhez nagy szükség lenne az esőre.

2019 őszén az állami erdőgazdaságok is csatlakoztak az Agrárminisztérium Országfásítási programjához, melynek keretén belül több mint 550 hektár új erdőt telepítettek. Az Északerdő Zrt. csaknem 15 hektáron végzett faültetést. Az erdőtelepítési mintaprogram célja az erdőterület növelése mellett a figyelemfelhívás és a társadalmi szemléletformálás.

Északerdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: