Új járatokat tártak fel a Pilis egyik barlangjában

A Csobánka melletti Dinó-rejtek nevű barlangban új, eddig ismeretlen járatokat tártak fel a kutatók. A korábbi mélyponton történt továbbjutással a barlang jelenlegi mélysége meghaladja a 100 métert, ezzel a Pilis harmadik legmélyebb barlangja lett.

A korábban csak kicsi, szűk barlangként ismert üreget 2014 óta kutatják a barlangászok, melynek köszönhetően az elmúlt években sorra találtak újabb járatokat. A mostani felfedezés a barlang korábbi mélypontján, a Feneketlen-hasadéknak nevezett részen történt, mely szűkössége miatt korábban megállította a felfedezőket.

A megtalált folytatásban azonban helyenként akár 2 méter szélesre kitáguló hasadékok is megnyíltak. Érdekesség, hogy az új szakasz alja mélyebben van, mint a Pilisvörösvári horgásztó, de a karsztvízszintet még mindig nem érte el. Feltételezhető, hogy a barlang összefügg a szomszédos Macska-barlanggal, ezért a további kutatás még sok feltárnivalóval kecsegtet.

A Dinó-rejtek mind balesetvédelmi okból, mind a barlang védelme érdekében le van zárva, látogatása csak speciális képzettséggel és DINPI hozzájárulásával lehetséges.

A szomszédos Macska-barlang azonban szabadon látogatható, melyről további információk találhatók a Barlanglesőn.

További részletek a felfedezésről ITT>>>

(Szent Özséb Barlangkutató Egyesület)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: