Erdő aljnövényzete égett a hétvégén – Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Erdő aljnövényzete, bokros fás terület kapott lángra a hétvégén Bugyi határában, a tűz a szárazság miatt gyorsan és nagy területen terjedt – tájékoztat a Katasztrófavédelem. 

Ég az aljnövényzet az erdőben (Fotó: PMKI Dabas HTP)

A közel hat hektáros területen pusztító lángokat a délegyházi, kis-szigeti, ócsai önkéntes és a dabasi hivatásos tűzoltók oltották el. A tűzoltók munkájának köszönhetően a legtöbb helyen csupán az erdő aljnövényzete égett, így sikerült megmenteniük a fás környezetet.

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt hetekben. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Megkezdődtek a kerti munkák és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos, például Budapest teljes területén.

Tűzoltás az erdőben (Fotó: PMKI Dabas HTP)

Ha a rendelet engedi az égetést, az alábbiakra kell figyelni:

  • A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag,
  • Legyen kéznél a tűz megfékezéséhez szükséges szerszám,
  • Ha feltámad a szél, oltsuk el a tüzet,
  • Az autóból, vonatról ne dobjunk ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassuk, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
  • Üveghulladékot se hagyjunk az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.
  • Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét.

A tűz pusztítása (Fotó: PMKI Dabas HTP)

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után. Az, aki a szabályokat nem tartja be, az okozott kár megtérítésén felül tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: