Folyamatos a rongálás a természetvédelmi területen

A Budai Sas-hegy kiemelt helyzetű természetvédelmi területén az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak az illetéktelen behatolók általi károkozások.

“A területen számtalan gyönyörű vadvirág nyílik, amit most csak virtuálisan csodálhatunk meg. Azonban számunkra érthetetlen, dühítő, és elkeserítő eseményekről is be kell számolnunk” – számol be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

“Örülünk, hogy nagyon sokan magukénak érzik a hegyet, és sokszor tettek is már érte. Fáradozásukat köszönjük, hálásak vagyunk érte. De a valaha végzett munka (pl. szemétszedés) sem jogosít fel senkit a szabályok megszegésére. Sokan úgy gondolják, hogy őket nem tántoríthatja el a birtokhatár, azaz a kerítés. Szabadon átvághatják, felbonthatják, lenyomhatják és a már „kész” réseken ők is, mások is bejuthatnak a természetvédelmi területre. Itt aztán szabad a vásár: bóklászás, amerre a lábuk visz, piknik a védett gyepben, kutyafuttatás – hadd vadásszon csak a gyíkokra…”

A Budai Sas-hegy országos jelentőségű természetvédelmi terület, egyben Natura 2000 terület is, nagyon ritka és érzékeny fajok élőhelye. A kerítés ennek a természeti értéknek a megőrzését szolgálja. Tudják, a természet- és környezetvédelem egyik legrégibb jelmondata szerint „A FÖLDET UNOKÁINKTÓL KAPTUK KÖLCSÖN”.

“Mi azon dolgozunk, hogy, unokáink unokái is „kölcsönadhassák” a Föld nevű bolygót, s rajta a Sas-hegy sokszínű élővilágát.”

Most a járványügyi helyzet miatt kell zárva tartani a bemutatóhelyet, az igazgatóság nem fogadhat csoportokat, látogatókat.

“Kérünk mindenkit, és különösen szomszédainkat, hogy tartsák tiszteletben a védett terület határát. Mi sem megyünk sétálni más kertjébe, nem mászunk át a kapujukon” – hívják fel a figyelmet a nemzeti park honlapján.

A területen illetéktelenül tartózkodók bűncselekményt követnek el, ami alól a tájékozatlanság sem ad felmentést. Természetvédelmi területen szemeteléssel, taposással, favágással természetkárosítást is megvalósítanak, ami ugyancsak a bűncselekmény!

A legrosszabb és érthetetlen, a szándékos károkozás. Április elején érvényben lévő tűzgyújtási tilalom ellenére tüzet raktak a parkolóban, kockáztatva, hogy lángra kapjon a növényzet és a házak. Húsvét vasárnapra a látogatóközpont mellett randalíroztak. Nyomukban eldobált sörös dobozok, a meseösvény két kidöntött táblája, a pókhálós mászókát őrző pók letört lába, stb.

“Elkeseredetten, és dühösen kérdezzük: Így fogadjuk majd itt az óvodás és iskolás csoportokat, látogatókat?”

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: