Visszatért Dévaványára a kalandozó, jeladós túzoktojó

Kéthavi kalandozás után „hazatért” a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére az a jeladós túzoktojó, amely a tél egy részét a Hortobágyon töltötte.     

Januárban a szokásosnál jóval messzebbre, csaknem 40 kilométerre repült el egy túzoktojó, amelyet 2018-ban láttak el a szakemberek GPS-jeladóval. A madár Túrkeve, Karcag és Kunhegyes érintésével egészen a Hortobágy szívébe, a Kunmadarasi-pusztára vándorolt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai később a tél folyamán többször látták Mihályhalma, Szelencés-puszta térségében, ahol állandósult a jelenléte. Innen elkalandozott Sáp, Zsáka, Bihardancsháza és Nagyrábé környékére is, mi pedig a számítógép képernyőjén követtük az útját. Mindig csapatban, vad társaival együtt mozgott. 

“Március közepe táján már vártuk a tojó visszaérkezését, mivel a korai tavasznak köszönhetően hamarabb elkezdődött a túzokok násztevékenysége” – áll a nemzeti park honlapján.

A tényleges hazajövetel azonban csak március 30-án következett be. Hajnali 4 órakor még Sáp külterületéről, 6 órakor azonban már a dévaványai határból érkeztek a jelek. Néhány óra múlva a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa előbb öreg kakasok, majd 59 tojó társaságában látta a jelölt madarat.

Minden bizonnyal idén is költeni fog a tájegység valamelyik területrészén, reményeink szerint nagyobb sikerrel, mint tavaly, amikor is több eredménytelen fészkelési kísérlete volt. Ahhoz, hogy a madár életútjának ezt a szakaszát pontosan követhessük, nélkülözhetetlen volt a műholdas jeladó használata. A jeladót „A túzok határon átnyúló védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE+ projekt keretében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve helyeztük fel két évvel ezelőtt. Ezen a tojón kívül még két jeladós túzok kakas él a dévaványai határban.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: