Fakó keselyűk tojásait keltetik a Hortobágyon

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán jelenleg két- a Hortobágyi Vadasparkból származó- fakó keselyűtojást keltetnek. Az Állomás fő feladata természetesen a veszélyeztetett túzoktojások mesterséges keltetése, a kikelő fiókák felnevelése és visszavadítása, ám ha szükség van rá, akkor egyéb értékes fajok (pl. parlagi sas, vándorsólyom) tojásait is keltetik itt.

A Hortobágyi Vadasparkban lakó két fakókeselyű-pár nemrég egy-egy tojást rakott le. A fészkek azonban veszélyeztetve voltak, mivel fiatal, először tojást rakó párokról van szó, amelyeknél gyakran előfordul, hogy a kikelés utáni első napon megölik a fiókát. Másrészt az egyik fészek a földön van, így a benne lévő tojást könnyen felfalhatták volna a rókák. 

Magyarországon eddig csupán egyetlen helyen, itt a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson sikerült mesterségesen keltetni fakó keselyűt. Egy fiókát 2017-ben, egyet, pedig 2018-ban keltettünk sikeresen. Mindkét madár jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakója. A nemrég beszállított tojások különböző kotlottsági fokúak. Keltetésüket az erre a célra kalibrált keltető berendezésben folytatjuk.

“Minden nap megmérjük a tojások tömegét. Az alacsony kotlottsági fok miatt az embriók szívveréseinek számát még nem tudjuk mérni, de remélhetőleg erre is hamarosan sor kerül. A fiókákat majd tíz napig itt neveljük, utána visszaadjuk, hogy a továbbiakban szüleik gondoskodhassanak róluk” – áll a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: