Döntsd el Te, hogy mi legyen 2020-ban az év vadvirága!

Lassan búcsúzunk a magyar zergevirágtól, amely 2019-ben volt az év vadvirága. A 2020-as év vadvirágát három tavaszi virágzású növényfaj közül választhatjuk ki, melyek mindegyike ritka és védett hazánkban. Bár virágzásuk csak márciustól májusig tart, zöld részei mindhárom fajnak megfigyelhetők az év nagy részében.

A válaszható fajok között van lomberdei faj, hegyvidékek középhegységeinkbe leereszkedett képviselője és mediterrán tengerpartoknak a Kárpát-medence középen is megjelenő faja.

Közülük idén is a legtöbb szavazatot kapó növény lesz a jövőre az Év vadvirága. Szavazni december 10-ig lehet!

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)

Nyílt dolomitsziklagyepek kora tavaszi virágzású tőrózsás növénye. Hegyvidéki faj, hazánkban a Dunántúli-középhegységen kívül csak a Bükkben fordul elő, azonban a környező magasabb hegységekben (az Alpokban, a Kárpátokban és a Balkán hegyvidékén) jellemző, jóval elterjedtebb növény; számos, egymáshoz igen hasonló közeli rokona ismert.

Védett, természetvédelmi értéke 10000 Ft.

 

SZAVAZOK>>>

Májvirág (Hepatica nobilis)

Európa-szerte elterjedt növény, de sehol sem gyakori, hazánkban a Középhegységben és a Dunántúl déli részein szórványosan fordul elő üde lomberdőkben, köves talajú erdőkben. A népi gyógyászatban is régóta ismert gyógynövény. Kék virágai kora tavasszal jelennek meg, jellegzetes, három hegyes karéjú, kitelelő leveleiről szinte egész égben felismerhető növény.

Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

SZAVAZOK>>>

Báránypirosító (Alkanna tinctoria)

A Földközi-tenger homokos, homokköves tengerpartjainak jellemző növénye, és hasonlóképpen jellemző a Duna–Tisza köze homokbuckáin is. Tavasszal előbb tőlevelei, majd április-májusban kék virágai jelennek meg. Gyöktörzsének bíborvörös festékanyagát régen bárányok jelölésére használták, innen ered magyar elnevezése.

Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

SZAVAZOK>>>

(Magyar Természettudományi Múzeum)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: