Homoki kikericsek virágoznak a Duna-Tisza közén

A homoki kikerics (Colchicum arenarium) fokozottan védett, Natura 2000 jelölő faj, eszmei értéke 100 000 Ft. Elterjedésének súlypontja Közép-Európában van, hazánkban a legnagyobb állományok a Duna-Tisza közén helyezkednek el. Emiatt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a faj védelmében.

Szerencsére egyelőre hatalmas populációi találhatók a Kiskunságban, főleg erdőssztyepp élőhelyeken és zárt homokpusztagyepekben. Ennek ellenére hosszútávú fennmaradásának biztosítása fontos természetvédelmi feladat, mivel ez a gyenge terjedőképességű faj érzékenyen reagál élőhelyeinek szárazodására és záródására. Ez utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni, ami azért is kedvező rá nézve, mert a faj egy colchicin nevű erős méreganyagot tartalmaz, ami miatt a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban él egy másik kikerics faj is, az őszi kikerics (Colchicum autumnale), amelyet kissé vastagodó és görbült csúcsú bibeszálai alapján könnyen meg lehet különböztetni a homoki kikericstől.

Az érdeklődő természetbarátoknak a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri-erdő látogatható részét ajánljuk felkeresni, ha megtekintenék ezt a gyönyörű növényt.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: