A magyar erdészek és a fővárosi gyermekek – Budapest legzöldebb rendezvénye volt az Erdővarázs

A magyar erdők és erdészek egy hétvégére beköltöztek Budapestre, hiszen a Szabadság téren negyedik alkalommal rendezték meg az Erdővarázs családi napot, ahol sok tudást, és még több élményt szerezhettek a gyermekek és a szülők egyaránt.

KÉPGALÉRIA AZ ERDŐVARÁZS CSALÁDI NAPRÓL >>>

Volt a Szabadság téren erdészeti gép, amire felülhettek a gyermekek, mini daruval rakodhatták a fát, makettel tervezhettek örökerdőt, terepasztalon tolhatták az erdei kisvasutakat, erdőtüzet olthattak vízipisztollyal – tehát játékosan mindenbe belekóstolhattak, amivel egy erdész munkája során találkozhat.

Nagyon fárasztó, de megéri a sok munka

“Ez egészen más jellegű munka mint az erdőn daruzni, sokkal fárasztóbb, annyi az érdeklődő, hogy talán egyszer tudtam pihenni fél percet. De megéri!” – fogalmazott az Erdeiprogramok.hu kérdésére az erdészeti gépek mellett álló Schandl Béla, aki kisméretű erdészeti közelítőjével szórakoztatta a gyermekeket. Aki felült a mini forwarderbe, nyomhatta a pedálokat, húzhatta a karokat, és a 180 fokban elforduló ülést is kipróbálhatta. Nem véletlen, hogy egész nap állt a sort az erdészeti gépek mellett, hiszen ezt a lehetőséget egyetlen kisfiú sem hagyhatta ki.

“Sokat készültünk erre a hétvégére, bár az elmúlt években már elegendő tapasztalatot gyűjtöttünk, ami megkönnyítette a munkánkat” – mondta egy másik erdész, aki azért hozzátette: a fővárosi nyüzsgés sokkal fárasztóbb, mint mikor az erdei iskolában foglalkoznak a gyermekekkel. A fáradtságot azonban minden szervező és résztvevő szerint megérte az a siker, ami az Erdővarázs családi napot kísérte a Szabadság téren.

Ne csak védjük, használjuk is – fenntarthatóan

Ha valaki ellátogatott az Erdővarázs családi napra, az meggyőződhetett arról, hogy Budapest legzöldebb közönségprogramjáról van szó. A gyermekek ugyanis megismerkedhettek a védett állatokkal, védett növényekkel, de a vadfajainkkal, ehető bogyóinkkal vagy éppen a méhészettel is. Fontos kiemelni, hogy ez utóbbiakkal is, hiszen az erdészek nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bemutassák: a természet adta kincseket nem bűn felhasználni – legyen az tűzifa, vadhús, méz vagy lekvár.

A “szemellenzős” zöld szemlélet helyett a budapestiek az elmúlt két napban megismerhették a „természetes természetvédelmet”, ami nem kizsákmányolja a környezetet, de felhasználja annak javait.

Pénteken és szombaton tehát több ezer gyermek ismerkedhetett meg az aktív természetvédelemmel, a fenntartható erdőhasználattal. A magyar állami erdőgazdaságok erdészei és az erdészeti erdei iskolák oktatói, nevelői két napon keresztül azon dolgoztak, hogy a legkisebbeket és a szülőket is megismertessék munkájukkal, az erdőgazdálkodással és vadgazdálkodással, mindezt pedig úgy, hogy a gyermekek ajándékokkal, sok tudással, mindezek mellett pedig rengeteg élménnyel térhessenek haza.

A színpadon olyan ismert gyerekzenekarok léptek fel mint az Iszkiri vagy a Kifli zenekar, de nem hiányozhatott például a Kaláka sem, sőt pénteken kürtösök ismertették meg a fővárosiakat az egyik legszebb vadászati hagyománnyal.

Míg délelőtt a regisztrált csoportoknak tartottak szervezett erdei iskolás programokat, addig délután szabad volt a tér, bárki megismerhette Mikit, a világ első kisvasúti hibrid mozdonyát, aki Lillafüred térségében teljesíti különleges szolgálatát. De meg lehetett nézni, hogy mi a különbség a gímszarvas, a dámszarvas és az őz agancsa között, ahogy azt is, hogy mennyire hasonlít egy róka és egy aranysakál – mégis, mennyire különbözőek. A méhészet is kiemelt téma volt, a gyerekek valódi kaptárt járhattak körbe, miközben megismerkedhettek a mézkészítéssel, a méhek életével, és a természetben betöltött szerepükkel. Az “Erdész leszek” sátorban a fakitermelés és az azt követő munkálatok eszközei várták az érdeklődőket, és egy sarangmakett, amivel dolgozhattak is a legbátrabban.

Magyarországon kiemelt cél az erdőtüzek visszaszorítása

A fajátékok egész nap várták a szórakozni vágyókat, a klasszikus horgászat és óriáslábak mellett gímagancsra lehetett korongot dobni, a NÉBIH pedig ezúttal is az erdőtűzekre hívta fel a figyelmet ugrálóvárával, locsolófalával. A kampányuk idén rendkívül sikeres volt, hiszen míg az erdőtüzek jelentős részét az emberi tevékenység okozta, ebben az évben statisztikailag kimutatható volt, hogy sokkal kevesebb esetben csaptak fel a lángok a lakott területeken kívül. Reméljük, ez valóban a kampány áldásos eredménye, és a folyamat nem áll meg.

Azokban az időkben, mikor egy-egy hír pánikszerűen tud végigsöpörni a világon, fontos, hogy az emberek a hozzáértők véleményét is megismerhessék egy-egy kérdésben. Miközben nyár végén mindenki az Amazonas erdeiben égő – egyébként alapvetően tényleg tragikus, de ezúttal rendkívül eltúlzott – tüzekről beszélt, posztolt, írt, és ezekben tudatosan vagy tudat alatt a magyar erdész szakmát is negatívan minősítették, most az erdészek bemutathatták, hogy nemcsak gazdálkodni tudnak a magyar erdőkkel, de azok segítségével élményeket is nyújtanak.

Mert a magyar erdészek feladata nemcsak a tudatos gazdálkodás, az erdőterületünk növelése, hanem a legnagyobb nemzeti kincsünk megtartása és megnyitása a jelen és a jövő nemzedékei számára. A magyar állami erdőgazdaságok, és több magán erdőgazdálkodó is erdei iskolákat, turisztikai központokat, erdei kisvasutakat üzemeltet, kilátókat, turista ösvényeket, pihenőket tart fent, kultúrát ápol és helyi hagyományokat őriz. Mindezt úgy, hogy az erdész szakma 1920 óta megduplázta Magyarország erdőterületét.

Ma már kétmillió hektár erdőben túrázhatunk, táborozhatunk, sétálhatunk többek között azoknak a szakembereknek hála, akik ezen a hétvégén minden felmerülő kérdésre válaszoltak, minden gyermekkel játszottak, foglalkoztak, és a szülőket is sok érdekességgel megismertették. Azért, mert ők az erdőben dolgoznak, a napjaik jelentős részét a természetben töltik, ismerik az környezetüket, a fákat, vadvirágokat, gombákat, állatokat, és munkájukból adódóan nem rövidtávon, hanem száz évre előre gondolkodnak. Ezzel a szemlélettel találkozhattak idén is a budapesti gyermekek és családok, miközben játszhattak, kirakózhattak, koncerteken tapsolhattak vagy légvárban ugrálhattak. Mindezt pedig a magyar erdők képzeletbeli, a Szabadság tér valódi fáinak árnyékában.

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: